Nätterapi fungerar

Publicerad

Att få terapi via sin egen dator är lika effektivt som att träffa en terapeut personligen för att få behandling i grupp i alla fall om man har drabbats av depression eller paniksyndrom.

Det här visar en ny doktorsavhandling från Karolinska institutet som snart läggs fram. Terapi via internet är dessutom mycket billigare för sjukvården.

Kognitiv terapi hjälper
En behandlingsmetod som är fungerar väl vid depression eller paniksyndrom är så kallad kognitiv beteendeterapi – KBT. I en sådan terapiform får patienten hjälp att hitta konkreta metoder för att komma tillrätta med problemen.

Och det är just den här typen behandling som fungerar väl även via internet visar doktorsavhandlingen. Patienten träffar alltså ingen terapeut personligen utan har bara kontakt med terapeuten via sin dator. Patienten går igenom ett självhjälpsprogram och har kontakt med en behandlare via e-post

För att ta reda på hur effektiv internet-behandlingen är har Jan Bergstöm, doktorand vid Centrum för psykiatriforskning på Karolinska Institutet, studerat 104 patienter med paniksyndrom. Hälften har fått behandling via internet, den andra häften traditionell KBT-behandling i grupp.

Resultatet visar att båda behandlingsformerna fungerade lika bra. Inte heller när patienterna följdes upp efter ett halvår fanns någon skillnad mellan grupperna.

Billigare än vanlig vård
På liknande sätt ser det ut patienter med depressioner, men det gäller bara de med lindrigare former av depression. För patienter med djupare eller återkommande depressioner fungerar inte behandling via internet.

Redan idag har internetbehandling av patienter inom psykvården blivit populär bland annat i Stockholms läns landsting. Ett viktigt skäl till detta är naturligtvis att kostnaden är betydligt lägre än vid traditionell terapi där patienten möter terapeuten personligen.

Bodil Appelquist

Minst var tionde person drabbas någon gång i livet av en depression och omkring fyra procent av paniksyndrom. I en depression kan flera olika symtom ingå; nedstämdhet, koncentrations- och sömnproblem, glädjelöshet, överdrivna skuldkänslor och mindre livslust är några.

Paniksyndrom handlar om att man får panikattacker som hindrar en i det dagliga livet. Det kan handla om rädsla för vissa situationer eller föremål, tvångsmässiga beteenden, hjärtklappning och yrsel. Ofta upplever den som drabbas att något farligt håller på att hända, såsom en hjärtattack eller att man håller på att ”bli galen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer