Väntetiden att få svar på sitt cellprov har ökat i Västmanland. Foto: SVT/arkiv

Fler kvinnor i Örebro län ska erbjudas cellprovtagning

Uppdaterad
Publicerad

I höst höjs den övre åldersgränsen för gynekologisk cellprovtagning för kvinnor från 60 till 69 år. Dessutom har Region Örebro län infört en ny, säkrare metod för att utreda proverna.

Varje år drabbas drygt 560 kvinnor i landet av livmoderhalscancer, det enligt Cancerfondens statistik. I stort sett har alla fall orsakas av humant papillomvirus (HPV).

Omfattar kvinnor upp till 69 år

För att kunna upptäcka sjukdomen i tid har alla kvinnor i länet erbjudits retglbundna provtagningar från 23 års ålder upp till 60 år.

Men från och med i höst väljer man nu att höja den övre åldersgränsen till 69 år efter nya riktlinjer från Socialstyrelsen.

– Vi börjar då också att provta alla kvinnor mellan 60-69 år. Att komma ikapp med ålderhöjningen beräknas ta 2 år så det kan dröja innan alla berörda får en kallelse, säger Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska och vårdutvecklare.

Ny säkrare metod

Dessutom har man på regionen infört ett nytt sätt att utreda proverna. Ett cellprov tas precis som tidigare, men analyseras genom en ny, säkrare metod.

I första hand kontrolleras om kvinnan har HPV-virus eller inte på alla kvinnor från 30 år.

Om HPV-virus finns tittar man även på cellerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.