För att klara Socialstyrelsens nya riktlinjer behövs fler logopeder. Foto: SVT

Fler logopeder behövs för att klara vård av afasi

Uppdaterad
Publicerad

För att klara uppdraget att ge personer med afasi efter stroke den vård som Socialstyrelsen nu rekommenderar krävs fler utbildade logopeder. Det menar Svenska Logopedförbundet.

SVT har varit i kontakt med drygt hälften av landets landsting och regioner och över lag välkomnas nya riktlinjerna. Men flera regioner uppger att de kan bli svåra att uppfylla.

Det kan handla om att länet är stort, med många och långa resor för patienterna för att få träningen. Några uppger också att personer med afasi efter stroke kan lida av så kallad hjärntrötthet och att det därför kan bli svårt med träningen. Men det de flesta ser som en svårighet är brist på resurser, att man måste anställa fler logopeder för att klara uppdraget.

Afasi – när talet försvinner

Räknat för lågt

Socialstyrelsen har under remisstiden fått kritik från flera håll för att man räknat för lågt på hur många extra logopeder som behövs samt att man också räknat för lågt vad gäller hur många som är i behov av den intensiva språkliga träningen.

– Vi har lyssnat och vi kommer att justera upp siffrorna i båda fallen, men jag kan inte säga med hur mycket. Det kommer i slutversionen, säger Anna Lord, utredare på Socialstyrelsen.

Brist på logopeder

Svenska Logopedförbundet tycker att det är bra att siffrorna justeras, men menar att det inte finns tillräckligt med utbildade logopeder för uppdraget.

– Om man ska efterleva riktlinjerna, så är svaret ett absolut nej. Då behöver man öka utbildningstakten. Logopedkåren har dubblats på 15 år och vi ser ingen ökad arbetslöshet, säger Ulrika Guldstrand, ordförande för Svenska Logopedförbundet.

Inga extra pengar

De nya riktlinjerna är en stark rekommendation till vården och inte ett krav. Inga extra pengar kommer med rekommendationerna, utan det är upp till hälso- och sjukvården att planera. Hur de efterlevs kommer att följas upp av Socialstyrelsen.

– Nytt nu är att man kommer att registrera träning hos logoped i det nationella kvalitetsregistret Riksstroke så att vi om några år faktiskt kan följa upp det här, säger Anna Lord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afasi – när talet försvinner

Mer i ämnet