Foto: SVT

Vivalla – ett av Sveriges mest utsatta bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

I en ny polisrapport pekas stadsdelen Vivalla i Örebro ut som ett av 14 bostadsområden i Sverige som polisen bedömer som särskilt utsatta. Och efter de senaste skjutningarna så kommer nu fler poliser att stationeras i området.

– Man har gjort en bedömning där man har tittat på brottslighet kontra arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivåer men även hur lätt det är att bedriva myndighetsarbete, säger kommunpolisen Fredrik Malm.

Särskilt utsatt område

Problemen med droger, gängkriminalitet och våldsbejakande extremism har satt Vivalla på polisens karta över särskilt utsatta områden. En situation som även påverkas av sommarens dödsskjutning och skottlossningen förra veckan.

– Det är klart att det påverkar men det är bara hoppas att när vi jobbar med förebilder att det itne är de här personerna som ingår i kriminella nätverk är de förebilder som man vill se upp till. för det är ingen framtid i det utan det kommer att sluta på samma sätt som förra sommaren, säger Fredrik Malm.

Fler Örebroområden sticker ut

Inom polisen finns farhågor om att ytterligare hämndaktioner kan komma även om det inte finns konkreta tips just nu. Men det är inte bara Vivalla som utmärker sig i polisens rapport utan även Oxhagen och Varberga. För att förändra situationen så kommer det innan sommaren att anställas nya poliser i området.

– I Vivalla framför allt är tanken att stärka upp den grupp som tidigare har varit och att ha en större bemanning och en öppen reception och en tydligare samverkan med övriga myndigheter, säger kommunpolis Fredrik Malm.

Hoppas på förändring

Redan nu finns ett bra samarbete med kommun och övriga myndigheter och Fredrik Malm tror att arbetet snart kommer att ge resultat.

– Jag tror att man kommer att se betydande skillnad om fem-sex år. åtminstone så att man har en bättre lägesbild så att man vet hur man ska prioritera resurserna, säger Fredrik Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.