Foto: Claudio Bresciani /TT

Mer pengar till polisen – fler ska utreda brott mot särskilt utsatta brottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har ökat anslagen till polisen för arbetet med särskilt utsatta brottsoffer. För polisområde Örebros del handlar det om nära sju miljoner kronor. Pengar som ska användas för att snabbare utreda våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexualbrott mot barn.

– Det är välkommet för våldsutsatta kvinnor och för oss som jobbar med det, säger Gunilla Sandlund, kurator vid Kvinnohuset i Örebro.

De elva lägenheterna på Kvinnohuset är alltid bebodda, dessutom vänder sig många kvinnor dit för samtalsstöd. Enligt Gunilla Sandlund är det vanligt att kvinnor som anmält får vänta länge efter att de gjort polisanmälan tills dess att ärendet utreds.

Gunilla Sandsten, kurator Kvinnohuset Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

– Det är svårt både för kvinnor och barn att minnas. Vittnesförhör ska vara detaljerade så det finns en risk att förhöret och förundersökningen inte blir så bra gjord när det tar så lång tid, säger Gunilla Sandlund.

Tio nya utredare

Pengarna kommer att innebära tio nya utredare vid polisen i Örebro län och kompetenshöjande insatser för att ingripandepoliser ska använda metodstöd och checklistor för bästa arbetssätt.

– Nu kommer vi förhoppningsvis kunna hantera ärendena i rimlig tid, till exempel hålla målsägandeförhör inom två veckor, säger Mikael Nyqvist, gruppchef för brott i nära relationer, polisen Örebro län.

Mikael Nyqvist, polisen Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Trots tillskottet av utredare kommer satsningen inte ge omedelbar effekt.

– De nya medarbetarna måste utbildas och få kompetens innan de kan verka fullt ut, säger Mikael Nyqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.