Delad bild. Till vänster: ekonomigraf med spelpjäser och mynt. Till höger: kvinna i vinröd tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler väljer att binda sina bolån i en tid av ekonomisk osäkerhet och oroligt omvärldsläge. I klippet berättar Linda Hasselvik från SBAB vad trenden kan bero på. Foto: SBAB

Fler svenskar binder sina bolån: ”Ett trendbrott”

Publicerad

Allt fler väljer att binda sina bolån, det visar färsk statistik från SBAB. Mellan januari och mars har andelen nya kunder som väljer bundna lån mer än fördubblats, från 3 till 7 procent.

– Vi har krig i Ukraina, i mellanöstern och ett handelskrig som gör att man vill säkra sig från riskerna som kan komma med rörliga räntor, säger privat- och boendeekonomen Linda Hasselvik.

Det är den högsta nivån på över ett år och kan indikera ett trendskifte på bolånemarknaden, enligt Linda Hasselvik.

– Ett skäl kan vara att räntenivån idag är påtagligt lägre än vad den var för ett år sedan, säger hon.

Oron i omvärlden påverkar

Enligt Linda Hasselvik kan den ökade oron i omvärlden vara en bidragande faktor till att fler väljer att binda sina lån. Osäkerhet kring ekonomin och framtida räntehöjningar kan få hushåll att vilja säkra sina månadskostnader.

– Vi har krig i Ukraina, i mellanöstern och ett handelskrig som gör att man vill säkra sig från riskerna som kan komma med rörliga räntor.

Förändringar i ränteskillnadsersättningen

Från och med den 1 juli 2025 träder nya regler för ränteskillnadsersättning i kraft. Förändringen innebär att kostnaderna för att lösa bundna lån i förtid kommer att minska.

– Det borde få fler att vilja binda framöver, samtidigt är det flera faktorer som påverkar huruvida man väljer att binda eller inte, säger Linda Hasselvik.

Majoriteten av SBAB:s kunder (93 procent) väljer fortfarande rörlig ränta, men den ökande andelen som binder sina lån har ökat markant det senaste kvartalet.

– Rörliga lån har historiskt sett varit billigare över tid, men det beror på hur stora marginaler man har i sin ekonomi och om man tål perioder med högre ränta, säger Linda Hasselvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.