Foto: Jesper Mattsson/SVT

Mer grönska ska hindra översvämningar i städerna

Uppdaterad
Publicerad

Fler träd, dammar och parker kan vara en effektiv metod för att hindra översvämningar i städerna.

I många nya svenska bostadsområden används olika gröna lösningar som skydd mot plötsliga skyfall.

– Den bästa vännen i det här arbetet är naturen, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Många av de nya bostadsområden som har byggts i Sverige de senaste åren ser annorlunda ut än tidigare.

De har anpassats för att klara plötsliga skyfall. Det märks till exempel på de dammar som har dykt upp på många håll. De finns inte bara där för att de boende ska få en trevligare utsikt, utan också för att kunna vara vattenmagasin som hindrar att hela området svämmas över.

– Den bästa vännen i det här arbetet är naturen. Genom att använda naturliga lösningar kan faktiskt många av de här skadorna förebyggas, säger Karolina Skog (MP).

Satsar på mjuka ytor

Hårda ytor, som asfalt, har tidigare varit populära i städerna. Orsaken är att de är lättskötta. Men de gör också att dagvatten från stora ytor rinner rakt ner i avloppssystemet, som ofta får problem vid ösregn. Det gör att många nu istället satsar på ytor som kan släppa igenom vatten.

Även metoder som använts länge på landet, som att bygga huset högre upp än omgivningen eller att plantera träd, används numera i moderna bostadsområden.

Träd – en smart lösning

– Träd har en enorm förmåga att suga upp mycket vatten. Så att placera ut träd och grönska strategiskt, anlägga parker låglänt, så att parken kan bli en dagvattendamm vid ett plötsligt skyfall, det är ett exempel på en en smart lösning.

Karolina Skog menar att även äldre delar av städerna kommer att behöva skyddas bättre mot extremt väder.

– Vi kommer att få se fler kraftfulla, plötsliga skyfall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.