Fler unga killar säljer sex – och tvärt emot myten så handlar det handlar inte bara om homosexuella. Foto: TT Bild

Fler unga killar än tjejer säljer sex

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligare att unga killar får ersättning för sex än att unga tjejer får det. Nu menar RFSU att mer forskning behövs – särskilt om unga migrantkillar som säljer sex.

Både svensk och internationell forskning visar att unga killar är överrepresenterade när det gäller att sälja sexuella tjänster, enligt Suzann Larsdotter, sexolog på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU. Men okunskapen om det här är stor, menar hon.

– Frågan om prostitution är en viktig symbolfråga för jämställd­hetsarbetet, som utgår ifrån att män är förövare och kvinnor är offer. Män och killar som säljer sex tolkas i relation till deras sexualitetsuttryck, medan tjejer och kvinnor alltid är offer.

Många missuppfattningar

Det finns många missuppfattningar om killar som säljer sex, menar hon. Som till exempel att det alltid handlar om homosexuella män. Och när det gör det ser man inte deras utsatthet.

– Homosexuella ses av vissa som promiskuösa och jag hör ibland kommentarer som ”Det är väl inte så farligt om de får lite ersättning för sexet. De tycker ju så mycket om att knulla”.

Polisen Anna Lagerdahl har länge arbetat mot människohandel och prostitution. Hon möter nästan uteslutande tjejer som säljer sex, och menar att polisen är dålig på att komma i kontakt med killarna.  En orsak är att försäljningen sker i andra forum på nätet, och inte lika öppet som med tjejernas sexannonser.

Saknas forskning

Även om det finns forskning om hur vanligt sex mot ersättning är bland killar saknas forskning om deras bakgrund och vilka de är, menar Suzann Larsdotter.

– Det behöver forskas mer runt unga transpersoner, unga homosexuella killar och migranter. Särskilt om unga migrantkillar. På det området finns ingen svensk forskning.

Hon betonar att alla som säljer sex – oavsett om det är tjejer, killar eller transpersoner – behöver mer stöd och hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.