• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Nätsida med annonser där kvinnor/tjejer säljer sex. Foto: SVT

Hon åker ut för att hjälpa tjejer som säljer sex

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nätannonser med tjejer som säljer sex ökar, enligt polisen. Ofta slår personer i omgivningen larm och i många fall kan det handla om ett självskadebeteende.

Mia Schyberg är koordinator mot människohandel och prostitution i region Bergslagen. Hon får samtal nästan varje dag från någon som är orolig för att en tjej säljer sex. Samtalen kommer från socialtjänsten, skolan eller mammor. 

– Det är tjejer runt om i vår region som har annonser på nätsidor, och de flesta jag kommer i kontakt med vill ha någon slags hjälp att ta sig ur det.

Fler sexannonser

De mobila sexannonsörerna blir allt fler, enligt polisen. Det är ofta utländska tjejer som åker mellan olika städer och som polisen ofta misstänker är offer för människohandlare. Polisen ser också att antalet lokala sexannonsörer ökar: Tjejer som säljer sex i sitt hem – eller på ett hotell på orten där de bor.

– Tyvärr ökar det. Det kan vara inklätt i en annan förpackning än tidigare, med andra ord som ”sugarbabe” som får pengar av en ”sugardaddy”, säger Anna Lagerdahl, operativt ansvarig för traffickinggruppen i polisregion Bergslagen.

Polisen knackar på dörren

Hembesök hos tjejer som polisen identifierat är en metod som polisen i Värmland arbetat med tidigare. Ett arbetssätt som Anna Lagerdahl nu tar med sig till den nystartade traffickinggruppen med poliser i Dalarna, Örebro län och Värmland.  

– Vi berättar att det inte är olagligt att sälja sex, men att vi är oroliga för tjejen. Vi får nästan alltid komma in och prata med dem. Vi frågar om någon annan är inblandad, och pratar om riskerna med det de gör.

Säljer sex istället för att skära sig

Ibland berättar tjejerna att de har ett självskadebeteende, att de tidigare brukade skära sig och nu istället säljer sex. Regionkoordinatorn Mia Schyberg hör liknande berättelser.

– Ja, det är ett självskadebeteende i många fall. De säljer sex istället för att skära sig eller använda narkotika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet