Allt fler unga i tungt knarkmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så många unga vårdas för knarkmissbruk nu, jämfört med för tio år sedan. Och på många håll i landet kryper droganvändandet ner i åldrarna. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

– Vi har en grupp unga människor som mår väldigt dåligt, säger Åsa Magnusson, verksamhetschef vid Beroendecentrum i Örebro.

Beroendevården i Sverige vittnar om allt yngre patienter med tunga missbruk. På många håll i landet uppger nu beroendevården att droganvändandet kryper ner i åldrarna, det framgår av en kartläggning SVT Nyheter har gjort.

– De far väldigt illa och kommer ganska sent i vård ändå, man kan ha hållit på ett antal år innan man får någon hjälp, säger Åsa Magnusson.

Missbruksvården i Sverige
Åsa Magnusson, verksamhetschef för beroendecentrum i Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Flera landsting vittnar också om att de kommer i kontakt med allt yngre personer i tungt missbruk.

LÄS MER: Så är drogläget i ditt landsting

”Mer destruktivt missbruk”

– Inom psykiatrin upplever de att fler i åldersgruppen 18-25 år har ett mer avancerat och mer destruktivt missbruk än tidigare. Polisen ser flera ungdomar i 14-15-årsåldern som håller på med narkotika nu jämfört med för några år sedan, säger Lena Lindgren, utredare vid Landstinget Västernorrland.

I Dalarna uppger beroendevården att de ser en ökning av missbruket och att personer börjar tidigare med narkotika och blandar det de kommer över.

TV: Se hela inslaget här

– Missbruket startar allt tidigare och vi ser avancerade missbrukare som är 20 år, säger Mats Carlsson, verksamhetschef vid vuxenpsyikatrin.

I Region Norrbotten har beroendevården märkt av fler missbrukande tjejer än tidigare och generellt att de som använder droger börjar i allt yngre åldrar.

Kraftig ökning av sjukhusvårdade med drogrelaterade diagnoser

Socialstyrelsen delar bilden av att gruppen ungdomar med tunga narkotikaproblem växer. Myndigheten lutar sig bland annat mot en lägesrapport från februari i år som visar att andelen unga som vårdas på sjukhus för drogrelaterade diagnoser har ökat med närmare 100 procent mellan 2006 och 2015. Samtidigt minskar socialtjänsternas insatser och fler unga tvångsvårdas.

Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare på Socialstyrelsen Foto: Elina Haimi SVT

– Vi ser en oroande utveckling som vi verkligen måste titta närmare på, därför vill vi göra en studie kring hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens förutsättningar att nå den här gruppen, säger Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare narkotikafrågor Socialstyrelsen.

LÄS MER: SVT Örebro granskar missbruksvården

Dåligt med hjälp

Enligt Åsa Magnusson, verksamhetschef vid Beroendecentrum i Örebro, finns väldigt få insatser riktade mot ungdomar med missbruksproblem och det är en av anledningarna till att många av dem är djupt nere i missbruk när beroendevården väl kommer i kontakt med dem.

– Samhället är dåligt på att fånga upp och hjälpa ungdomar som håller på med droger, säger Åsa Magnusson.

Just att missbrukande unga personer inte fångas upp tar Region Gävleborg upp som ett problem. Katarina Hermansson är läkare och medicinsk rådgivare inom familjehälsan i regionen och enligt henne kryper missbruket ner i åldrarna och ungdomarna som kommer i kontakt med beroendevården har ofta börjat med droger redan när de var 12-14 år.

– De har ofta gått på BUP, haft skolproblem som skolvägran utan att någon fångat upp det genom exempelvis drogtest, säger Katarina Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruksvården i Sverige

Mer i ämnet