Personerna åtalas för innehav av totalt över 16 kg cannabis. Foto: Polisens förundersökning

Flera åtalas i narkotikahärva

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i Örebro åtalas nu för narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Enligt åtalet ska personerna ha hanterat nästan 20 kg cannabis. Det finns även kopplingar till misstänkt grov penningtvätt.

Brotten handlar om innehav och förvarande av stora mängder narkotika och narkotikaklassade medel. Den man som åtalas för grovt narkotikabrott är i 40-årsåldern och åtalas bland annat för att ha hanterat totalt över 12 000 narkotikaklassade tabletter och runt 16 kg cannabis.

Bedöms som grovt

Mannens brottslighet ska enligt åklagaren bedömas som grov eftersom den varit ett led i en omfattande verksamhet och att mängden är särskilt stor och av varierande slag narkotika. Två personer åtalas för narkotikabrott av normalgraden då de varit delaktiga i innehavet.

Ytterligare tre personer åtalas också för medhjälp till narkotikabrott respektive medhjälp till grovt narkotikabrott, för att på olika sätt ha hjälp till vid brotten.

Kopplingar till penningtvätt

Mannen i 40-årsåldern har även koppling till en man som samtidigt åtalas för grovt penningtvättsbrott. Han ska ha hjälpt till att flytta pengar mellan olika konton för att dölja att pengarna kommer från brottslig verksamhet.

Även en kvinna åtalas för grovt penningtvättsbrott  för att tillhandahållit de konton som pengarna flyttades mellan. Brotten bör enligt åklagaren bedömas som grova eftersom pengarna kommer från grov brottslig verksamhet och det enligt åtalet rör betydande värden.

Rättegången startar på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.