Foto: TT

Flera fall av falska sedlar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 november har flera brott om falska sedlar anmälts i länet. Senast idag upptäcktes en falsk 500-kronorssedel hos en pantbank i centrala Örebro.

Totalt har elva brott brott om förfalskning anmälts i Örebro län sedan månadsskiftet. Tio fall i Örebro kommun och ett i Kumla kommun. Under samma tid har bara en anmälning om förfalskning i Dalarnas län gjorts, och i Värmlands län har inga anmälningar kommit in.

– Det är nästan en om dagen. Jämför man med andra län har Örebro län många förfalskningsbrott. Det verkar vara någon aktiv här, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör vid polisen.

Två män identifierade

Enligt polisen rör det sig uteslutande om falska 500-kronorssedlar som upptäckts hos olika butiker. I två av fallen har två män i 20-årsåldern identifierats.

– Det framgår inte om det är något samband. Det har inletts förundersökningar och det kan hända att fler blir identifierade. På många av butikerna finns det kameraövervakning , säger Stefan Dangardt.

Lämna in falska sedlar

Om man upptäcker en förfalskad sedel ska man lämna in den till polisen. Försöker man ändå använda den blir man själv misstänkt för brottet och kan få fängelse i upp till två år.

– NFC är angelägna att få in alla falska sedlar.

POLISENS TIPS – SÅ SKILJER DU ÄKTA SEDLAR FRÅN FALSKA

  • Vicka på sedeln. Valörerna 1 000, 500, 200 och 100 har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona. Säkerhetsbandet är placerat till vänster om porträttet på sedelns framsida. Alla valörer har även en bild och en siffra som skiftar mellan guld och grönt när du vickar på sedeln. Bilden har koppling till personen på sedeln – 20-kronorssedeln med Astrid Lindgren har till exempel en bok. Bilden är placerad till höger om porträttet på sedelns framsida. 
  • Håll upp mot ljuset. Alla valörer har ett vattenmärke som syns på fram- och baksidan av sedeln. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. Sedlarna har även ett mönster på framsidan som, tillsammans med ett mönster på baksidan, bildar valören när du håller sedeln mot ljuset. De har dessutom en säkerhetstråd som syns som en mörk linje. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.  
  • Känn med nageln över ytan. Alla valörer har koppartryck som ger papperet en räfflad yta. Koppartryck finns bland annat i porträttet och valörbeteckningarna på sedelns framsida. På alla valörer, utom 20- och  1 000-kronorssedlar, finns dessutom tre streck i koppartryck som är placerade på olika ställen – så kallade taktila märken. 
  • Förstora. Alla valörer har mikro- och minitexter på fram- och baksidan av sedeln som syns under förstoring. 
  • Belys med UV-ljus. Alla valörer har en bild på framsidan som lyser gult och blått i UV-ljus.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.