Foto: Marcus Titus/SVT

Extremhalka under fredagen: ”Glansis på många ställen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera trafikolyckor har inträffat i Örebro län på fredagsmorgonen i det hala väglaget och Nora kommun ställer in alla skolbussar nu på morgonen. I klippet kan du se en sammanfattning av trafikläget.

– Det är otroligt halt i hela länet med glansis på många ställen, så ta det försiktigt, uppmanar Jesscia Hagberg, på SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Skolbussar inställda

Det hala väglaget har fått Nora kommun att ställa in skolbussarna och man avråder föräldrar från att skjutsa sina barn till skolan på grund av ishalkan. Informationen har gått ut till vårdnadshavare nu på morgonen.

Lastbil i diket

Nattens första larm kom 02.45. En lastbil körde av väg 50 mellan cirkulationsplats Kvinnersta och Ön i riktning mot Grängesberg. Vägen är avstängd norrut och beräknas öppna vid lunchtid idag, fredag. Trafiken leds om till andra vägar.

– Den har lagt sig som en fällkniv i diket och varorna ligger utanför, det var vår start på den halkiga natten, säger Jessica Hagberg.

De vägar som trafiken letts om till, under morgonen och förmiddagen på grund av olyckan, har i sin tur också drabbats av olyckor eller lastbilar som blir stillastående på de hala vägarna. Vi har fått rapporter om timslånga köer på stora delar av riksväg 50 under morgonen och förmiddagen.

Klockan 10.30 meddelade Trafikverket att väg 50 åter har full framkomlighet. Men ikväll kl 20:00 kommer vägen åter stängas av för bärgning av lastbilen som kört i diket.

Linjebuss av vägen

Klockan sex på fredagsmorgonen kom ett larm om en buss som kört av vägen. Olyckan har skett på väg 823 i Glanshammar och enligt Trafikverket är det stor påverkan på trafiken i båda riktningarna. Det fanns inga passagerare i bussen och föraren har klarat sig utan skador.

– Bussen ligger på sidan och blockerar ena körfältet, man kan ta sig förbi med personbil men inte med något större fordon.

Klockan 8:13 meddelade Trafikverket att vägen åter är fri.

Lastbil av vägen

Omkring 06.20 kom ett larm om en lastbil som kört av väg 204 strax utanför Degerfors, vid Mo.

– Det är en lastbil som ligger på sidan i diket. Båda personerna är ute, men den läcker diesel. Fler enheter är på väg, men det är så halt så det tar tid för dem att ta sig fram, säger Jessica Hagberg, som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Lastbilar har fastnat

Klockan 07:19 informerade Trafikverket om att lastbilar fastnat i en backe på väg 830 från Ölmbrotorp till Ervalla i riktning mot Nora. Ungefär samma tid kom ett meddelande om att en buss står still på väg 63 från Jönshyttan till Hjulsjö. Bussen står intill korsningen mot väg 790 och det är begränsad framkomlighet där.

Väg 830 var åter fri strax efter klockan 11, medan det kommer dröja länge för väg 63. Vid klockan nio meddelade Trafikverket att väg 63 var öppen, men klockan 11.30 kom en uppdatering om att bussen fortfarande står illa till. Den nya prognosen är klockan 18.

Buss i diket

Klockan 7:20 körde en buss i diket på väg 244, vid Malensjön, från Kärvingeborn till Stadra i riktning mot Örebro. Vägen beräknas vara fri klockan 9.30 enligt Trafikverket. Lite söder om den olyckan, från Stadra till Fogdhyttan, står en lastbil illa till på väg 244 och enligt Trafikverket är det begränsad framkomlighet.

Strax efter klockan 12 meddelade Trafikverket att det vägen förbi lastbilen som stod illa till är öppen igen. Däremot är det fortfarande viss påverkan förbi den buss som kört i diket vid Malensjön. Det beräknas inte vara helt klart förrän klockan 16 idag. 

Lastbil i backe

En lastbil står still i en backe i Kärvingeborn i närheten av Stadra, på väg 244. Enligt Trafikverket står lastbilen tvärs över vägen och blockerar trafiken i båda riktningar. Meddelandet kom omkring klockan nio och enligt Trafikverket är det mycket stor påverkan på vägen och beräknas vara så fram till klockan 11.

Blixthalka i morgontrafiken

Pinnat inlägg

Här rapporterar SVT Nyheter Örebro om läget i trafiken under fredagen.
Är du själv ute och åker? Rapportera gärna in till oss om hur det ser ut där du är.
Bilder kan du skicka till orebro@svt.se

Direktrapporteringen är nu stängd. Tack alla som har läst och bidragit!

Det är full framkomlighet på riksväg 50 efter morgonens olycka i höjd med Seltorp i norrgående riktning.

Däremot meddelar Trafikverket på sin hemsida att vägen kommer att stängas av vid 20.00 ikväll samband med att lastbilen bärgas.

Trafiken leds om via väg 830 och 827.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trafikkaos i blixthalkan

Här kan du se bilderna från morgonens olyckor.

Trafikverket meddelade klockan 14.25 att det åter råder full framkomlighet på väg 63 på sträckan från Jönshyttan till Hjulsjö.

En buss stod illa till efter en tidigare olycka i korsningen till väg 790.

Bilköerna på riksväg 50 varade länge under förmiddagen. En av bilisterna, Elisabeth Bergh, satt stilla i flera timmar.

Privat

Märta • Hur ser E18 ut mellan Karlskoga och Örebro. Ska till USÖ på undersökning kl. 14 idag

Hej Märta! Just nu ser det bra ut men ta det lugnt och polisen tipsar om att ha mat och filt med sig i bilen om något skulle hända.
Lycka Till!

Trafikverket har kommit med en uppdatering gällande väg 63 från Jönshyttan till Hjulsjö, där en buss fortfarande står illa till, vid korsningen mot väg 790. I ett tidigare inlägg skrev vi, utifrån de uppgifter vi hade, att vägen var fri. Det är den alltså inte. Trafikverkets prognos är nu att vägen ska vara helt öppen till klockan 18.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här står fordonen stilla på länsväg 827.

De lastbilar som blockerat väg 830 från Ölmbrotorp till Ervalla ska nu vara borta och vägen ska vara helt öppen meddelar Trafikverket.

Väg 827 är åter öppen meddelar Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.