Flykting vädjar om hjälp – kritik mot boende

Uppdaterad
Publicerad

Trångbott, för lite mat och barn som får bo i köket. Det är verkligheten för de boende på flyktingboendet i Ställdalen. Samtidigt betalar Migrationsverket miljoner till ägaren.

Till Ställdalen Hotell i Ljusnarsbergs kommun kommer bussar med flyktingar, just nu framför allt de som flyr från inbördeskriget i Syrien. För det betalar Migrationsverket 345 kronor per natt. Ägaren, som även driver två andra flyktingboenden i landet, har fakturerat Migrationsverket totalt 14 miljoner kronor hittills i år. Men enligt de boende är det trångbott och råder brist på mat.

Avtalet mellan Migrationsverket och ägaren anger att det för de boende ska ingå frukost, lunch och middag. Men det anger inte vilken mängd mat som ska serveras. Roáa Alsaeed Hassan bor på boendet med sin tvååriga dotter. Hon berättar hur de delat en lägenhet med flera andra personer och att hon och hennes dotter blivit placerade att bo i köket. Där har de bott i tre månader.

Slår ifrån sig kritiken

Ägaren av verksamheten håller inte med om den bilden. Han vill inte kännas vid att någon bor i ett kök.

– Jag skulle aldrig säga att om du inte accepterar att bo såhär så slänger vi ut dig och barnen på natten, säger Jimmy Hoppe, boendets ägare.

– Däremot när det kommer folk till oss och säger att: vi accepterar inte att bo där och där, vi vill bo i Stockholm, vi vill bo i Göteborg, vi vill bo i city, ja, då kan inte vi göra något annat. Vill du inte bo här så får du bo någon annanstans.

Jimmy Hoppe hänvisar kritiken till Migrationsverket.

– Vi har i förekommande fall tagit hela lägenheter, på Migrationsverkets inrådan, och gjort om de till boende, säger han. För det är Migrationsverket som har besiktigat varenda kvadratmeter, säger han.

Migrationsverket känner till kritiken men menar att ägaren inte bryter mot avtalet och myndighetens personal på plats anser inte att maten brister i kvalitet eller att mängden är för liten.

– Vi står ju inför en inströmning med över 2000 personer per vecka till Sverige och vi har ju det uppdraget vi har från regeringen att de här människorna ska ha någonstans att bo, säger Henrik Kowalczyk som är teamledare på Migrationsverket i Lindesberg.

– Vi försöker lösa den problematiken på bästa sätt. Vi vet om att det är trångt men maten är det inget fel på enligt vår uppfattning men man kan inte göra alla nöjda.

”Migrationsverkets ansvar”

Mhamad Darwish är styrelseledamot för den ideella föreningen Syrian Activity som bland annat hjälper nyanlända syrier med myndighetskontakter. Han är kritisk till hur situationen på boendet i Ställdalen ser ut.

– Ställdalen är inte det Sverige jag älskar och som jag är stolt över, säger han. Jag har själv barn och jag har skuldkänslor för att mina barn har det så bra.

– Jag har pratat med Migrationsverket. De säger att de har kontroll men det stämmer inte alls. Migrationsverket har ansvaret men de tar inte sitt ansvar.

Vad tycker du att Migrationsverket ska göra?

– Jag hoppas att Migrationsverket har mer kontroll och placerar personal här för att lyssna på de boende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.