Foto: SVT

Flyktingar köper svart folkbokföringsadress

Uppdaterad
Publicerad

Etableringsreformen från 2010 har lett till att folkbokföringsadresser säljs svart bland nyanlända flyktingar. Det avslöjar Uppdrag Granskning. I vårt område finns ettor där upp mot 13 personer är skrivna.

Från uppehållstillstånd till jobb på två år. Det var den dåvarande integrationsministern Erik Ullenhags plan när den stora etableringsreformen genomfördes 2010.

Men för att nyanlända ska få ta del av etableringspaketet hos Arbetsförmedlingen krävs en bostad och där finns ett problem. Det är bostadsbrist i Sverige och det gör att nyanlända nu betalar för att få folkbokföra sig på någon annans adress.

UG – Den slutna cirkeln

– Varje gång det sker och jag tror att det har skett, så är det fullständigt oacceptabelt, säger Erik Ullenhag (FP) till Uppdrag Granskning.

I Örebro och Västmanlands län har Uppdrag Granskning hittat fem lägenheter där nyanlända ser ut att trängas i stort antal. I Västerås finns en fyra med tio vuxna, där sju är nyanlända.

I Arboga en trea med 14 personer och i Karlskoga finns två lägenheter med totalt 23 personer, varav 15 är nyanlända. Och i Lindesberg ska 13 personer bo i en etta på 22 kvadrat.

– Varje dag har jag fått många brev och jag vet ingenting om något av namnen, säger en av personerna som är skrivna på adressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den slutna cirkeln

Mer i ämnet