Foto: SVT

Läs chatten med reportrarna bakom reportaget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter kvällens program chattade reportrarna Lina Makboul och Henrik Bergsten som gjorde reportaget ”Den slutna cirkeln” med er tittare. Chatten har nu stängt, men du kan läsa hela chatten här nedanför.

UG – Moderator: Alldeles strax börjar chatten med Lina Makboul och Henrik Bergsten. Vi håller på i ungefär en timme. Håll gärna frågorna korta och koncisa så hinner fler få svar.

Staffan: Tack för reportaget. Hur ser ni på att ett antal tittare på sociala medier redan kallar ert program för SD-propaganda? Kan ni förstå att ni får den typen av respons?

UG – Den slutna cirkeln

Henrik Bergsten: Tack själv. Det är en svår problematik vi tar upp och den vinklas förstås utifrån tittarnas egna värderingar.

Svannte: Mycket bra reportage, och en eloge att ni bara står ut med svamlet politker och ansvariga svarar. T.o.m. vår 11-åriga son blev upprörd och sa att ”dom bara snacka runt problemet”. Ett tips vore att Samir borde jobba inom integrationspolitiken. 

Henrik Bergsten: Roligt att sonen tittade, vi behöver våra unga tittare! Samir siktar på jobb som ekonom framöver, hoppas han på.

Therese: Mycket bra reportage. Tack för att ni tar upp vad många makthavare försöker dölja.

Henrik Bergsten: Tack själv, Therese.

Tina Larsen: Var bor de egentligen, de som skriver sig på lägenheterna? Vad är anledningen att de inte skriver sig där de sover egentligen? 

Lina Makboul: Dom bor inneboende hos andra som kanske får försörjningsstöd och om dom skriver sig där är risken att personen dom bor hos blir av med sitt stöd.

Chris: Förstår så väl att människor på förläggningar köper sig en adress. Och undrar hur det kan vara möjligt att människor kan masskiva sig på samma adress? I förlängningen på den frågan: kan någon vara folkbokförd på min adress?

Henrik Bergsten: Ja, det är faktiskt möjligt. Det skulle någon kunna vara utan att du märker det, förrän det eventuellt börjar dimpa ner post.

MF: Samir frågade: ”Har de inte tänkt?”, ”Kände de inte till bostadssituationen?”. Skämskudden fram, för många.

Lina Makboul: 

Tack för att du tittade.

momo91: tjenare undrar när ni ska ta och granska etableringslotsarna de har stulit och lurat till sig många miljoner.. Jag har ett hett tips och massa dokument om ett exempel på extrem bedrägeri! 

Henrik Bergsten: Låter högintressant. Mejla mig direkt på henrik.bergsten@svt.se.

Vladi: Är det inte ganska tydligt att de som har pengar även har tillgång till bostäder? De som är nyanlända har ju knappast samma resurser har ju i princip ingen chans att få en bostad idag. Vore det inte på sin plats att även diskutera hur mycket klyftorna har ökat efter alliansens mandatperioder? Någon måste ju ansvara för detta grava misslyckande!

Lina Makboul: 

Tack för att du tittade.

Rickard Pålsson: Är det inte bättre att minska mottagandet av antalet flyktingar för kunna ta han om de vi tar emot med bättre kvalitet?!

Lina Makboul: Tack för att du tittade.

Carin: Varför ställs inte frågan om HUR skall s.k pursvenska bostadslösa/arbetslösa få hjälp till jobb/bostad?Vart tog allas lika värde vägen?

Henrik Bergsten: Alla konkurrerar förstås om tillgängliga jobb och bostäder. Vi försöker granska svensk arbetsmarknad utifrån många infallsvinklar.

Fy17: Inte tror du väl Lina att det är enbart för att få jobb som de köper adresser?

Lina Makboul: 

Jag tror att folk som flyr hit på allvar vill bygga sig en framtid här.

Fredrik Sederholm: Hej Samir kan få bo hos oss om han vill. Vi har alldeles för mycket plats. Tror att det finns många som oss som kan upplåta plats i sina hem till flyktingar 

Lina Makboul: Samir har lyckats lämna Restad gård. Han lyckades nyligen få tag på en etta hos en privat fastighetsägare. Tack för att du tittade.

Pingo: Vad kan vi medborgare göra för att hjälpa dem att komma in i samhället, jag hör aldrig en politiker tala om hur vi gräsrötter kan göra

Henrik Bergsten: Frivilligarbetare och organisationer hjälper till på många flyktingboenden. Folk håller svenskundervisning oavlönat, t ex. Sök upp ett asylboende på din ort och hör efter.

Sören : Mycket bra reportage! Kunde ni inte ställt på Ullenhag mer om det moment 22 han skapat? 

Lina Makboul: 

Tack för att du tittade och visst du har säkert rätt.

Faith: Jag saknade frågor om hur allt ska finansieras med tanke på att det inom så många andra viktiga områden idag saknas pengar som t.ex. försvaret. Varför ställde ni inga frågor om det till politikerna?

Henrik Bergsten: Frågan ställdes faktiskt några gånger, till Ullenhag som hänvisade till samtal mellan stat och kommun. Och Ylva J lovade att återkomma i vårbudgeten.

Kristina Söderstam: hur fick Samir bostad?

Lina Makboul: 

Han lyckades tillsist få ett ja från en privat fastighetsägare.

S: Får man fråga vad ni reportrarna tycker om invandringen vi har idag? När ni ser hur det går till och situationen för dem. Jag tror inte politiker kollar på era program. Så vad ni tycker om frågan angående storleken på invandringen vore intressent. 

Lina Makboul: Jag tror på ett mänskligt och värdigt mottagande av människor som är i behov av skydd.

Marie: Prata om att förolämpa min intelligens som tittare, fy att dessa politiker inte skäms tror dom faktiskt på vad dom själv säger vore jag i deras ställe skulle jag skämmas.

Lina Makboul: Tack för att du tittade.

Michael: Fantastiskt reportage! Synd att ni inte pressade Erik Ullenhag hårdare. Han ska stå till svars för mycket lögner han sagt till svenska folket.

Henrik Bergsten: Vi gjorde vad vi kunde.

volontär: privata fastighetsägare accepterar inte etableringsersättning som ”lön” och släpper inte in nyanlända i sina fastigheter.

Lina Makboul: Inte alla uppenbarligen.

Carro: Undrar en sak angående politikernas korkade svar. Var det ingen av de politiker som ni var i kontakt med som gav ngr konkreta förslag till 'hur vi alla ska hjälpas åt'? Varför gör man det inte lättare för den vanliga svensken att hyra ut ett rum? Som de ex har i Norge. För ska man få hyra ut ett rum idag ställs ju vissa krav. Varför inte minska dem, för då ökar ju även integrationen och det blir lättare för oss svenskar att hjälpa.

Henrik Bergsten: Ja, de hade möjligheten att föreslå konkreta saker. Enda som framkom var väl modulbostäder.

K: Pingo: man kan också bli kontaktfamilj/person till en nyanländ för att vara underlätta integrationen

Lina Makboul: 

Det kan man. Tack för att du tittade.

Christer Holm: Mycket bra granskning men frågan jag har är finns verkligen denna politiker på riktigt som säger att invandrarna ska plöja våra åkrar!?

Lina Makboul: 

Marie Dahlin är socialdemokrat och kommunalråd i Vänersborg.

Erik: Kan vi som inte är nyanlända men ändå behöver en bostad också använda oss av den rikstäckande bostadsförmedlingen AF?

Lina Makboul: 

Svar nej. Det finns andra bostadsförmedlingar för er.

Nils: Kräver modulbostäder ny lagstiftning för att få byggas?

Lina Makboul: 

Bra fråga. Vet faktiskt inte.

L-O: Ni är ju bra på att ta fram fakta på UG. Varför tar ni inte fram totalkostnaden/år(det går att räkna ut) för invandringen? Alla andra samhällsområden redovisar ju sina kostnader!

Henrik Bergsten: Man ser ju olika försök på det området ibland. Frågan är ju hur man räknar, eftersom så många samhällsdelar samverkar. OECD kom väl med nån kalkyl senast.

Lilo: Tack för reportagen! Mycket bra granskat av er! 

Henrik Bergsten: Tackar.

Levsa: Varför inte använda anläggningsboendets adress? De bor ju där i ett år!?

Lina Makboul: 

Funkar inte. Anläggningboendet är under Migrationsverkets regi.

Avpixlat: Först Åkesson i Skavlan och nu detta i ug. Har SVT blivit språkrör för SD?

Lina Makboul: 

Förklara gärna hur du menar.

Barcaman: Kontaktade ni Bert Karlsson i samband med reportaget?

Lina Makboul: 

Nej.

Johan: Jeg har tilbydt Uddevalla og Melleruds kommuner nybygde hus, de har mottatt bilder, men sier at det for tiden ikke er anvendning for mine hus. Det er løgn at det er bostadsbrist i Sverige til nyanlanda. 

Henrik Bergsten: Nej, det är inte lögn. Du får försöka hitta en förklaring till att kommunerna tackar nej till dina erbjudanden.

Karin: Spännande att Vänersborgs kommunledning ser sig ha behov av raketbyggare i framtiden ☺

Henrik Bergsten: Jag tolkar kommunalrådet som att hon letar efter lösningar för hela Sverige, inte specifikt för Vänersborg.

Britt: Moduler är väl en variant av getton?

Henrik Bergsten: Det finns det knappast någon som vill ha. Men allt fler föreslår ju modulbostäder nu.

Bertil: Hur kan man göra så här mot människor med traumatiska upplevelser? Vi måste ta hand om dom som är här ordentligt!!! Vad tänker politiker om det här?

Henrik Bergsten: Du fick kanske några svar från politikerna i kvällens program? Inte mycket konkret, dock.

Erik Bengtsson: Tror ni skatterna måste höjas för att finansiera detta?

Lina Makboul: Vet inte.

Mike: Men det kommer ju 1000tals nya varje vecka, kan staten tvinga kommunerna att bygga modulstäder?

Henrik Bergsten: Det är svårt. Kommunerna har sina planprocesser, normala bygglov. Men någon form av statlig inblandning kommer ju bli nödvändig där. Vet inte hur det ska gå till.

Britta Lind: Varför inte ändra lagen så att det är möjligt att ha asylboendets adress det måste väl vara enkelt....

Lina Makboul: Intressant fråga.

Icke SDanhängare: Hur kan en privatfamilj hjälpa till med sociala kontakter och språkträning?

Lina Makboul: 

Hör av dig till din kommun så får du hjälp.

A: Vad tror ni är risken för ett inbördeskrig om politikerna fortsätter som dem gör och svensken blir mer å mer missnöjd?

Henrik Bergsten: Finns väl ingen som ser något sådant framför sig inom överskådlig framtid.

ahmad: jAg har kommit Till Sverige 2004 och har master i biologi i Örebro men hittar inget jobb pga integration politik och de i social demokrati måste fixa jobb och integration til de som redan här och förlora vårar sociala liv båda i våra gammal länder ich här i Sverige 

Henrik Bergsten: Du beskriver ett problem vi fått höra av många under vårt arbete med reportaget.

Karin: Hej, bra reportage! Men det kändes som att ni medvetet missförstod kvinnan som pratade om att plöja åkrar. Jag tror inte att hon menade att nyanlända på eget initiativ ska börja plöja obrukad mark, utan att vi som samhälle borde inse att de som kommer hit utgör en resurs, och hitta konstruktiva sätt att använda den resursen, till nytta för alla!

Lina Makboul: 

Hej Karin, jag ställde om frågan till Marie Dahlin och att plöja åkrar var svaret hon gav men hon hade ju fler exempel som också framgick av reportaget.

mark: Kändes det som om ni fick någon sorts reaktion från politikerna när Samir i princip idiotförklarade dem? Eller är det som hälla vatten på en gås i vanlig ordning?

Henrik Bergsten: Du såg ju själv debatten mellan Ylva J och Elisabeth S. Upp till tittaren att bedöma.

Erik Bengtsson: Håller OECD:s kalkyl om kostnader en granskning av UG? 

Lina Makboul: 

Vet inte.

Bea: Moduler är inte så illa som det låter. Men byggs så de är flyttbara och därmed andra byggtillstånd och kan sättas upp fortare än vanligt.

Henrik Bergsten: Ja, moduler används ju för förskolebarn i många kommuner.

Ramona Fransson: En fråga= Tror ni på svaren ni fick av politikerna?

Lina Makboul: 

Mycket bra fråga. Jag hade väl en förhoppning om att vi skulle få något mer konkret att gå på när vi pratade med dom.

Calle: Ni fick det att låta som om man inte kunde få jobb utan bostad, men verkligheten är väl att med egen bostad fick man högre bidrag? 

Henrik Bergsten: Vi beskrev etableringsreformen. Självklart kan man få ett jobb utan bostad. Poängen är ju att få två års hjälp med språk och praktik och ca 7000 kr i månaden för att därefter komma ut i jobb.

Robert: Vem är det som bestämmer hur många flyktingar vi som land ska ta emot? Vi säger att vi ska ta emot 100 000 2015, uppenbarligen klarar vi inte det.. 

Lina Makboul: Riksdag och regering.

Leif från stockholm: Varför byggs det inte 50.000 modulbostäder på Gärdet i Stockholm?

Henrik Bergsten: Det låter lite mycket, men Stockholms kommun kanske kan svara.

Gammelfarmor: Det finns välutrustade daghem som är s.k. modulhus i min kommun så varför prata illa om en sådan lösning?

Lina Makboul: Vem pratade illa om dom?

Hasse: Bra program. Lätt att upplåta landet och sedan svika dem som kommer hit. Men det klart många arbetslösa pressar löner här och det var väl syftet med borgarnas politik.

Lina Makboul: 

Tack.

Stefan: De byggde jättefina stora hus på några veckor till VM i Falun. Det skulle funka suveränt som modulhus!

Lina Makboul: Tack.

Anna: Ska jag uppfatta ert program som att ni tycker att vi inte ska ta emot fler flyktingar eftersom vi inte kan ta hand om de som är här på ett människovärdigt sätt? Eller vad är er poäng med reportaget?

Henrik Bergsten: Poängen är att beskriva hur situationen ser ut i Sverige idag. För kommunerna, för de nyanlända som är här och för de som är på väg.

pk: ska man inte bygga åt EU immigranterna,om man skall bygga till övriga immigranter ????

Lina Makboul: 

Intressant synpunkt.

RixLex: Finns det verkligen inga lediga lägenheter i hela landet? Norrland, Värmland eller Småland? Då får orten skattebetalare, fler som handlar i matbutiken, pizzerian etc.Ser på nätet att det finns hyreshus/hus för löjligt låga summor. Låter ofattbart att alla ska bo i stan, gärna i storstäder! Samma problem för alla bostadslösa och utförsäkrade. Bättre bygga modulbyggnader, som Janne kallar för baracker än vara bostadslös. Christer Erickssons hotel-imperium var just modulbyggen.

Lina Makboul: 

Tack för att du tittade.

Sten: I höstas var det en kommunpolitiker som allvarligt föreslog expropriation av sommarstugor, för att lösa bostadsbristen hos nyanlända. Har ni hört något om detta?

Henrik Bergsten: Känner inte igen det. Skulle man köpa loss stugor då, som när man bygger järnvägar kanske?

Jonny: Hur kan socialdemokraterna ändra på allt nu när detta är ett väldigt gammalt problem? Det fanns även på dras tid! 

Henrik Bergsten: Ja, integrationsproblemen är väl beskrivna genom åren. Nu är det upp till bevis för nya regeringen.

Tom : Sen undrar politiker varför SD växer,varför unga invandrare väljer extrema grupper, varför kriminaliteten ökar och motsättningarna växer. Oansvarigt mot dom stackare som faktiskt söker och får skydd att vi inte har en politik som gör att vi anpassar maten efter magen. Tyvärr är det nog kört för Sverige, svensk politik borde prioritera att se till att alla länder tar sitt ansvar så att folk kan få hjälp

Lina Makboul: Kört för Sverige tror jag absolut inte att det är.

kalle kulör: Varför tar inte föregående regering ansvar för sin politik nu när man har svaret på denna? Den har ju inte fungerat eller?

Henrik Bergsten: Moderaterna verkar idka självkritik, Svantesson var tydligt självkritisk i intervjun med Janne idag.

Gustav N: Tack för ett bra reportage! 

Lina Makboul: 

Tack!

Mike: Åsa Romson kallade i ett tv framträdande Sveriges gränser för admenistrativa. Alla i hela världen skulle få komma till sverige om de hade behov. Vad tycker ni om sådana uttalanden? Är det realistiskt seriöst resonerat?

Henrik Bergsten: Än så länge har ju gränserna viss betydelse i alla fall. Vet inte vad hon syftar på riktigt.

Kenta: Hur ska de få jobb och inom vilken bransch?? jag själv får ju inget jobb

Lina Makboul: 

Det är just den frågan våra politiker måste svara på.

Mats Olsson: Underbart program !!!! Jag älskar UG !!! Ni är det viktigaste som hänt grävande journalistik sedan TV föddes. Men frågan är : kan inte detta gynna SD ?

Lina Makboul: Tack så mycket Mats.

Vi har inte haft för avsikt att gynna något politiskt parti. Vi vill berätta om dom missförhållanden som råder. Jag tror att det är av allmänintresse att etableringsreformen är ett misslyckande.

Ingemar Johansson: För att travestera Orwell: jag tittade på sossen och sen på moderaten – och jag såg ingen skillnad? Gör ni?

Lina Makboul: Mycket bra fråga. Nej visst är det svårt.

Micke: Hej, varför var ni inte hårdare mot kommunalrådet? Ska flyktingarna bygga sina egna hus och plöja jord? Var hon verkligen seriös?

Henrik Bergsten: Tyckte Lina tog om frågan till och med.

Patrik: Sveriges enda område är väl Stockholms innerstad . Varför inte bosätta 10000-30000 flyktingar där ? Bor ju noll flyktingar där . Mina vänner som bor i city säger också att integrationen funkar bra och att dom gärna ser en massiv ökning i Vasastan Kungsholmen och framförallt Södermalm

Lina Makboul: 

Bra förslag.

Icke SDanhängare: Jobben finns i Stockholm och stora områden finns för att ställa bostadsmoduler. Social service och goda kommunikationer finns. Varför byggs det inte här?

Henrik Bergsten: Tillväxtregionerna är där jobben finns, absolut. Det som byggs är mestadels med höga hyror, alt bostadsrätter.

Annika Hage: Varför inte ge etablerade svenskar skattelättnader om de kan hjälpa til med bostad, mentorskap, nätverk och t.o.m arbete. Vi är ju den främsta lotsen till nytt arbete genom våra nätverk. Det är ju så människor får jobb i det här landet, kontakter! 

Henrik Bergsten: Kontakter med svenskar är precis vad många vi träffat på anläggningarna efterfrågat. Det saknar dom.

moa: gör era repotage någon nytta ni håller väl bara på med snyft historier

Lina Makboul: 

Nej vi håller inte bara på med snyfthistorier.

Nudas Veritas: Är det övergripande målet för Sverige att ta emot så många asylsökande som möjligt. Borde inte det vara bättre att sänkan ambitionsnivån och motta färre motsvarande Norge, Danmark och Finland som tillsammans tar emot färre än hälften av antalet asylsökande som Sverige tar emot. Men göra det på ett bättre sätt.

Lina Makboul: 

Tack för du tittade.

Joachim: Trodde Janne J, om någon, skulle våga ställa frågan om asylrätten kan tänkas ses över, men så blev inte fallet. Min fråga är om ni ställde frågan, men att de båda (Ylva och Elisabeth) inte ville att svaren skulle sändas? Tack för ett bra reportage och att ni höll främlingsfientligheten långt borta från ämnet. 

Henrik Bergsten: Frågan om asylrätten diskuterades inte med de två. Tack för att du tittade!

Johnny: Min medkänsla till alla de nyanlända som lever i ett vakuum. Tack för ett bra reportage!

Lina Makboul: 

Tack.

Janne: Stämmer verkligen siffran 350 000 invandrare kommande 5 åren ?

Henrik Bergsten: 350 000 asylsökande under kommande fem åren, är vad Migrationsverket har som prognos.

Nelson: Varför har ingen frågat om sambandet mellan tagande i invandrare i ett kommun och de lediga jobb och hrya bostad som finns?

Lina Makboul: 

Flera kommunalråd har påpekat just detta.

Nilla: Jag såg bara de sista 30 min,intressant. Jag tycker att modulhus inte är fel ,men ännu bättre vore Villavagnar ,det är ju vanligt i USA kan fungera lika bra här. Upplever diskussionen ensidig behövs flera lösningar eller ?

Lina Makboul: 

Villavagnar.

Anders Strömblad: Politiker skapar inga jobb – de kan endast ge bra förutsättningar för företag att skapa jobben .... Problemet är att just politikerna tror sig kunna planera det de inte kan ett dugg om!!

Henrik Bergsten: Här kommer vi se många nya politiska utspel de kommande åren, var så säker.

Tina: Den enda vettiga personen, utom er reportrar förstås, verkade vara Samir! Han hade de frågor som vi alla svenskar väl frågar oss. Vet politikerna inte om att det är bostadsbrist och arbetslöshet i Sverige? Stackars invandrare. Det har varit problem länge och det kommer att bli ännu värre...

Lina Makboul: 

Tack för att du tittade.

UG – Moderator: Chatten fortsätter i 30 minuter till. För er nytillkomna, läs gärna tråden innan ni ställer er fråga. Den kan ha besvarats längre ner. Fråga på!

Isak: Jag tyvärr känner jag ett växande förakt för dessa politiker. Jag betraktar dem som antingen falska och taktiska retoriker (för den egna karriärens skull) eller så är de ”bara” inkompetenta. Är det mig det är fel på? 

Lina Makboul: 

Jag tror många känner som du.

Mimmi: Varför kom inte frågan om volymer upp?

Henrik Bergsten: Ingen av de intervjuade valde att prata om det. Fast i Vänersborg tycker man ju att man inte klarar fler. 

Karl: Bra program som faktisk tog upp problemet. Men räkna med kritik. Ingen vill veta hur illa det är!

Henrik Bergsten: Kritik får vi med jämna mellanrum, och det är som det ska vara med det. Tack för att du tog dig tid!

NiO: STORT tack för ett underbart reportage. Ett skönt tillskott med nyanserade frågor kring den annars så polariserade invandringdebatten.

Lina Makboul: 

Tack!

Nils: Ligger besluten om våra volymer på antal flyktingar fast för fem år framöver? Politikernas lösningar va ju väldigt långsiktiga, så inom den tiden har ju samma problematik som i reportaget bara mångdubblats, räcker inte kommunerna till nu gör de ju det inte nästa vecka heller..

Lina Makboul: 

Intressant synpunkt.

hagge: Bra chatt (fast ni inte kommenterar mina frågor)

UG – Moderator: Tack! Lina och Henrik gör sitt bästa, men det är drygt 700 frågor som kommit in. Omöjligt att svara på alla som du förstår. Försök ställa din fråga igen!

hagge: Bra chatt (fast ni inte kommenterar mina frågor)

UG – Moderator: Tack! Lina och Henrik gör sitt bästa, men det är drygt 700 frågor som kommit in. Omöjligt att svara på alla som du förstår. Försök ställa din fråga igen!

hagge: Bra chatt (fast ni inte kommenterar mina frågor)

UG – Moderator: Tack! Lina och Henrik gör sitt bästa, men det är drygt 700 frågor som kommit in. Omöjligt att svara på alla som du förstår. Försök ställa din fråga igen!

Mo: hur ska man förbättra situation när en utbildad läkare måste läsa 2 år eller mer SFI och sen vänta legitimation lika många år.. det är systemet i Sverige som inte låter integrationen möjligt

Henrik Bergsten: Ja, det finns flaskhalsar. Lära sig språket snabbt är ju aldrig fel.

hagge: Bra chatt (fast ni inte kommenterar mina frågor)

UG – Moderator: Tack! Lina och Henrik gör sitt bästa, men det är drygt 700 frågor som kommit in. Omöjligt att svara på alla som du förstår. Försök ställa din fråga igen!

G: Tack för ett bra reportage. Varför har våra politiker noll framförhållning? Nya bostäder borde ha börjat byggas för länge sen!

Lina Makboul: Absolut.

--||--: Är det inte bara för kommunerna att kontakta sina innevånare och ställa en direkt fråga; kan du/ni ta emot inneboende....typ?

Henrik Bergsten: Annorlunda lösning!

Åke S.: Politik och verklighet är tydligen något som står långt ifrån varandra. Politk är visioner och drömmar som av någon anledning blir en falsk verklighet. Vad görs åt detta? Tack UG för att ni väcker politikerna ur sina drömmar!

Lina Makboul: 

Tack.

Mia: Tack UG tycker. inte att det är värdigt att behandla människor så. Det går an att skryta om hur humana vi är som tar mycket flyktingar. Men fy vad vi behandlar dom illa!

Lina Makboul: 

Tack

Karl: Känns faktiskt som att dom enda som beskrivit verkligheten riktigt är sd. Det förvånar mig. Trodde bättre om våra politiker. Tycker inte ni att vilseletts en smula i massmedia? Allt har låtit så lugnt och kontrollerat.

Henrik Bergsten: Före valet uppfattade inte jag att de etablerade partierna diskuterade ex bostadsfrågan för nyanlända alls. Endast Reinfeldt som sedan lyfte den, med sitt ideologiska tal.

Josef: Jag har skickat 3 mail till er och skickat till minst 50 politiker min idé. Tv ? Radio? tidningar etc.INGEN har svarat! Jag har över 10 års erfarenhet med 25 st cykeltaxi i Stockholm. Med mina resterande unika 2 stycken cykeltaxi prototyper som jag har designat kan MINST 6000 arbetstillfällen ordnas i Sverige! För de mest utsatta. ungdomar mellan 16-25 år. Därtill tillkommer åtskilliga 100-tals arbeten för vuxna. Självklrat är detta jobb mycket lämplig även för flyktingar. Jag har många, många idéer och förslag hur detta skall kunna göras till en landsomfattande uppdrag som genererar miljövänliga arbeten. Hoppas nån kan lyssna till mina för Sverige så viktiga förslag . Cykeltaxi ger miljövänligt arbete. Minskar biltrafiken. 

Lina Makboul: Kör på!

Fredrik N: Varför är ”sänkta volymer” så farligt att diskutera när det är den enda tillfälliga lösningen som kan förändra läget

Henrik Bergsten: Det är en uppenbart känslig fråga för många. Folk flyr ju krig och terror.

Åsa: Som alltid undrar jag när svenska ungdomar ska få bli synliga. Även de saknar jobb och bostad men de får hela tiden stå tillbaks för nyanlända och EU-medborgare. Har inte de samma rätt till bostad och arbete? 

Henrik Bergsten: Bostad och arbete är förstås lika viktigt för alla som bor här.

Oroad Malmöbo: Ni svarar på en fråga att det är politikerna som måste svara på hur vi ska kunna få fram arbeten till alla dessa nya. Var ska man ta alla pengar till allt det som detta kostar och kommer att kosta? Varför pressar ni inte politikerna mer till att besvara dessa frågor utan en massa floskler? De svarar ju aldrig på dessa frågor! 

Lina Makboul: Vi ställde frågorna men kanske hade dom inte svaren du sökte.

Ola ljungberg: Beundrar UG's behärskning med politiker som spelar dumma – de vet allt bättre 

Henrik Bergsten: Gäller att hålla huvudet kallt, tror man tjänar på det i längden.

Agnheta: Kan detta reportage leda till att vi får en sundare migrationsdebatt i Sverige? Där argumenten inte längre styrs av högljudda känsloargument utan istället av reella förutsättningar och sunt förnuft? En tydligare ansvarbörda borde ha riktats mot Erik Ullenhag i reportaget.

Henrik Bergsten: Det hade väl varit en fin konsekvens

Sumi: Varför lägger man inte lika stor fokus på de svenska medborgare som sitter med samma problem som de nyanlända? Ny examinerade som inte får jobb eller lägenhet, arbetslösa som förlorar sina hus, barnfattigdom som sprider sig i Sverige pga minskad inkomst i familjen! 

Lina Makboul: 

Titta på UG. Vi har gjort allt du räknar upp.

Peter orolig: Är det värdigt att våra äldre också lider på bristfälliga ålderdomshem. Vore interessant om ni ställer politikerna mot väggen med hela välfärdssystemet som ska fungera? För ekvationen kommer inte gå ihop...

Henrik Bergsten: Ett annat avsnitt!

Yoshi: God kväll! Tack för ett bra program! Jag undrar om ni inte kan ta fram statistik över antal lediga lägenheter, graden av arbetslöshet, befolkningsmängd samt antalet mottagna för respektive kommun? Samt respektive kommuns ekonomiska situation. Vore intressant att se siffror för tex. Vellinge, Danderyd etc.

Lina Makboul: 

Jag tror den statistiken redan finns hos SCB.

Maria: Jag tror man måste ta till vara flyktingarnas kunskaper för att hitta vägar framåt, de har säker mängder med förbättringsförslag, låt dem få praktik på vartenda kommunalhus. 

Henrik Bergsten: Kanske kunde vara något!

Anna Bengtsson: Vad kommer framtida generationer att tycka om dagens politiker som orsakat detta kaos? Som exempel hyllar vi ju (oftast) tidigare svenska politiker som skapat välstånd, trygghet och gemenskap. 

Lina Makboul: Jag vet inte.

Sven Andersson: Markligt sammanträffande idag med regeringens presskonferens i fm och UG ikväll, tyder på stor respekt för ert program, Tack för mycket bra program

Lina Makboul: 

Tack!

Handläggarn: Tack! Jag jobbar med Etableringsuppdraget på Af, den uppgift vi har är i princip omöjlig att lösa. Viljan finns men vi får inte de resurser vi behöver. Uppdraget utformades utifrån att vi skulle ha 30 deltagare per handläggare, jag har 190 st. Varför intervjuades ingen handläggare på Af?

Henrik Bergsten: Hör gärna av dig direkt på henrik.bergsten@svt.se. Det har varit svårt att nå enskilda handläggare, vi bestämde oss för att fokusera på systemet.

John: Jag tycker att svensk politik borde sättas under tvångsförvaltning, vad tycker Ni?

Lina Makboul: Jag tycker inte det.

walt: Lite pinsamt att UG så enkelt kan sticka hål på integrationspolitiken med sin analys/research när regeringen inte verkar ha en aning om hur illa det är. Hur många är ni?

Henrik Bergsten: Vi är 18 reportar och lika många till bakom kamerorna. Det här jobbet var det jag och Lina som gjorde, med god hjälp från fotografer och klippare.

Jonny: Tack ni gör väldigt bra reportage! Sanningen är obehaglig men den måste fram. Gäller länder som politiker. Rösta? Knappast med sådana i toppen. Är glad men känner rädsla för att ett visst parti skall suga åt sig. Någon tanke själva?

Lina Makboul: 

Jag tänker inte så. Jag tänker att vi granskar ett missförhållande.

Ronja: Helt seriöst jag trodde inte att det var så illa som det visade sig att vara... Jag tackar er för detta reportage 

Henrik Bergsten: Tack själv.

Anna: Varför ville inte Vänersborg ta emot fler? Så länge det finns obrukad åkermark så borde det väl inte finnas några bekymmer?

Lina Makboul: 

Dom klarar inte av fler. Inga lägenheter eller jobb.

Tn: Skaffa bostäder åt nyanlända är naturligtvis ett gigantiskt problem. men ingen verkar bry sig om bostadsbristen för studenter som studerar för att tjäna landet i framtiden. Dom tvingas bo ett flertal i ett rum och sova på madrasser på golvet. Bra studiero.

Henrik Bergsten: Riktigt jobbigt för många såklart.

Kemp: Kan inte UG göra ett reportage om ”Jakten på de försvunna realpolitikerna?”. Eller är det projektet nedlagt då det är omöjligt att hitta någon? ;-) 

Henrik Bergsten: :)

John: Vi gräsrötter har ingen skydligthet att gilla läget eller försöka hjälpa till. Ingen har bett om detta. Det har tvingats på oss uppifrån. 

Henrik Bergsten: Tack för synpunkten.

Hej: Hej Först måste jag tacka. Er för ett riktigt stort jobb

Henrik Bergsten: Tack!

kalle: dom har ju iaf tak överhuvudet... finns ju hemlösa som har det värre... svår ekvaation det hära det 'är brist på jobb och bostäder för alla... jag fick vänta 2år på min lägenhet och då hade jag endå inkomst... rätt trist reportage förstod inte syftet riktigt.

Lina Makboul: 

Tråkigt men fortsätt gärna titta på UG i framtiden.

Landbygdsanhängare: Varför gör ni er lustiga över förslaget att arbeta i skog och mark. Det är ju en viktig arbetsplats för många svenskar också. Jag är säker på att det kan finnas flyktingar som även har den kompetensen och att det kan vara en början till nystart.

Lina Makboul: 

Helt rätt.

Yoshi: Lina Makboul: tack för svaret! Tror dock att ni på UG kan presentera statistiken på ett bättre sätt än SCB. Om inte annat så kan det vara krångligt värre för gemene man att få tag på den informationen från SCB. Ha en fortsatt bra kväll!

Lina Makboul: 

Detsamma.

C-H: Tack för ytterligare ett bra avsnitt!!! Ni borde dock tagit upp mer siffror såsom kostnader,antal etc.Var detta av någon speciell anledning för att inte röra om politiskt??

Henrik Bergsten: Vi höll oss till bostäderna och pratade en del siffror, klart vi kunde gjort mer.

Jonas: Sa dom hur länge det är menat att dessa modulhus områden ska finnas? 

Henrik Bergsten: Ett flertal år framöver, lär vara tanken.

Natalie : modulbostäder ska byggas men sen då? 

Henrik Bergsten: Ja, förhoppningsvis jobb.

svein Blikfeldt: Kan militära anläggningar tas ibruk för att tilfälligt lösa bostadsproblemet. Försvaret ska ju stärkas. Så om man bygger bostäder i doms anläggning kan dom övertas av soldater när det blir mer fred på jorden. Men det är en akut åtgärd. Mvh Svein Blikfeldt

Henrik Bergsten: Finns väl knappt några lediga försvarsbyggnader kvar.

Jag har tips: Det finns ett hoteljuren i Skärholmen har ni. Varit där?

Lina Makboul: Nej. Berätta gärna mer.

roine : Var ngn stans finns det åkrar att plöja måste man inte äga åkrarna eller hur tänkte Hon i Vänersborg 

Henrik Bergsten: Ska inte tolka detta, men visst kunde det behövas arbetskraft inom jordbruket. Bara någon finansierar.

Benke: Ni ska veta att NI är dom enda RIKTIGA journalisterna i hela sverige

Lina Makboul: 

Wow. Tror du överdriver lite men tack. Värmande!

John: Danderyds kommun gick ut med förfrågan om kommunens invånare vill ta emot ensamkommande flyktingungdomar i hemmet, inte en enda invånare var intresserade av detta, vad beror det på?

Lina Makboul: 

Ja, det är ju en mycket bra fråga.

artens: varför frågar inte ni journalsister någon gång vad skall alla dess invandrare arbeta med ingen tillverkningsindustri kvar var ska alla jobba med 8% arbetslösa redan var finns jobben 

Henrik Bergsten: Arbetslösheten ser ut att parkera sig på rätt höga nivåer, enligt prognoser jag såg idag.

Sebasttian: Kan dom bygga i Nacka och Täby och Lidingö och Ekerö och ta lite lägenheter i Kungsholmen och ge till flyktingar där.

Lina Makboul: Bra idé.

X: Att få fram bostäder är inte svårt. Förenkla för privata hyresvärdar att kunna nyttja utrymmen i hus till att bygga mindre lägenheter ( eller större...). Just nu dödar byggnadsnämnden i ex vis Vänersborg helt viljan att försöka genom att göra det så svårt som möjligt att få till detta. Det lönar sig helt enkelt inte då det är som att köra huvudet i väggen. Det finns många som har tre fyra lägenheter i hus med en stor tom vind som skulle kunna göras till mycket trevliga lägenheter. Med ränteläget behövs inte några subventioner, bara HJÄLP att INTE krångla till eventuella tillstånd. 

Henrik Bergsten: Mycket byråkrati inblandat, förstår man.

Kenta: Hur kan man få snabbspår som ylva vill om nu bara får 8h svenskundervisning/ vecka?? Tex en sådan läkare skulle jag inte vilja träffa med usel svenska

Henrik Bergsten: Samir fick en enklare kurs, pga inte rätt till etableringen. Nu får han troligen mer undervisning framöver.

Mikael Göransson : Tack för ert fina reportage! Så angeläget. Väljer att inte belasta er med frågor just nu. 

Lina Makboul: Tack men vi är ju här för att svara på frågor. Vi gillar detta att chatta med våra tittare.

Andreas: Utan UG hade SVT kroknat ihop totalt, UG är ryggraden.

Henrik Bergsten: Det var fint sagt. Tack.

Ilda: Väldigt bra reportage! Tycker dock att det är sorgligt att det har gått till den punkten att vi är i behov av baracker.. Hur kan man själv göra för att hjälpa till? Vilka organisationer kan man vända sig till i så fall? 

Lina Makboul: 

Tack. Hör av dig till din kommun.

cia: i chatten låter ni reportrar så förvånade, vi som drabbades av 90 tals krisen och sedan omskolat oss är nu utförsäkrade,sjukpensionärer,arbetslösa ofta med kompletterande socialbidrag trots 30 års jobb erfarenhet och högskoleutbildning, vi vet redan att det inte finns bostäder till oss eller våra ungdomar definitivt inga jobb. tips kolla hur mycket mer det kostar för en arbetsgivare att anställa en 45+ are som varit sjukskriven/arbetslös kontra en 24 åring eller nyanländ, systemet fungerar inte där heller kolla med AF(eller något fack).

Lina Makboul: 

Jag är inte förvånad.

Mats: Modulbostäder byggs väl där flyktingarna finns? Som framgick av reportaget så är det inte där jobben finns. Skall man anta att det planeras för livslång bidragsförsörjning i barackerna?

Henrik Bergsten: Det finns en stor paradox där, ja. Moduler behövs i närheten av jobben.

Clarence: Vad är era personliga uppfattning om resultatet av er granskning? Blev ni förvånade och hur tror ni att denna problembeskrivning mottages av journalistkollegor till er? Bra och nödvändigt initiativ och reportage! 

Lina Makboul: 

Vi trodde inte att det skulle se ut så som vår granskning visade. Tack för att du tittade.

Göran: Sprider inte sig sådant här till flyktingarna i deras hemländer att det inte finns några bostäder och jobb här? 

Henrik Bergsten: Det sprider sig. Men krig och helvete får folk att flytta på sig.

Janne: Reinfeldt skulle nog lagt till öppna er bostäder också.

Lina Makboul: Kanske.

moa: jag undrar varför ni journalister inte blir politiker ni har ju svar på allt och kan allt bäst eller?

Lina Makboul: 

Nej verkligen inte.

Handläggarn: Henrik, hur är det med ”källskyddet”, är jag säker vid kontakt med dig? 

Henrik Bergsten: Gå in på vår hemsida och läs om att skicka tips. Mejla inte från jobbet, inte från jobbmejlen, ring inte från jobbtelefonen. Etc. Till att börja med. Hoppas höra från dig!

Rickard Pålsson: Varför har flyktingmottagandet blivit god business för de som vill tjäns pengar på andra människors lidande?

Henrik Bergsten: Många tjänar förstås en hacka på den akuta situationen, där många boenden behövs.

Ragnar Stork: UG är ett utmärkt program men jag hade önskat ännu mer kritiska frågor och ännu mer viktning mot statistik. Vad kostar modulbyggnader? Hur många modulbyggnader behöver man för de som är fast i systemet? För oss om är insatta VET vi att det är en oerhört kostnadsineffektiv åtgärd. Fortsätt med ert goda arbete men var ännu mer kritiska, sätt de ansvariga politikerna på pottkanten!

Henrik Bergsten: Vi gör vårt bästa och följer frågan!

Åke S.: Orsakerna till de massiva flyktingströmmarna har sin grund i flyktingarnas hemländer. Kan västvärlden göra något för att förhindra ländernas splittring, i så fall vad?

Lina Makboul: Svår och stor fråga. Jag har inte svaret.

Therese: Tror ni själva på politikernas lösningar i reportaget?

Henrik Bergsten: Jag tyckte knappt det presenterades några lösningar?

Mia: Enligt FN finns det prognoser på att 3-4 miljoner kommer till Sverige inom 5 år. Är det några siffror ni känner igen? 

Henrik Bergsten: Inte alls. 350 000 asylsökande är Migrationsverkets prognos.

Skånsk realist: Tack för ett bra program. Eftersom invandringspolitiken är vår näst viktigaste fråga så har ni ett stort ansvar att följa upp problematiken. Åtminstone ett nytt program varje månad! För intresset är jättestort.

Henrik Bergsten: Tack själv.

Kicki: Ja nu förstår man regeringens brådska att idag ta bort nästan halva ROT-avdraget för att ist bygga små lägenheter! Ni, UG, skrämde slag på politikerna än en gång! Ni skulle dock pressat Ylva Johansson mer, och Marie Dahlin, också sosse som gladeligen påstår att det finns jobb i Vänersborg. Om än att plöja åkrar-vet ni vart man vänder sig för att få komma på jobb-inervju?

Lina Makboul: 

Nej det vet jag inte.

Tusca: ”Samir” och så mga andra har smuggel-KÖPT sig in, alla VERKLIGT fattiga lämnade kvar i elände. Man kan väl slås av tanken, att viss rättvisa nu skipas..... 

Henrik Bergsten: Onödigt att misstänkliggöra folk hur som helst.

Anna: 0 träffar på Arbetsförmedlingens platsbank när man söker på ”raketbyggare”. 

Lina Makboul: 

Där ser man.

Anna Bengtsson: Är det inte dags för Sverige att ta tillbaka denna viktiga framtidsfråga från SD och Twittervänstern? Båda är ytterligheter även om båda läger har vissa poänger borde väl sunt förnuft och ansvarsfulla politiker kunna sköta detta bättre?

Henrik Bergsten: Högt tonläge i såna här viktiga frågor är inget framgångsrecept.

aldrig mer sverige: Varför ställer ni inga följdfrågor? Vilka raketer? Åt vem? Vilken mark ska plöjas? Ska de få marken gratis? Utsäde gratis? Maskiner gratis? Ska vanliga böder också få mark gratis? Varför frågar ni inte vilka belägg de har för att det kommer att skapas mer arbetstillfällen i samma mängd som det kommer nya personer till Sverige? Utvecklingen pekar snarast på mer automatiseringar och att arbetsplatser kommer gå förlorade. Detta togs upp på högsta nivå i Davos förra året.

Henrik Bergsten: Programmet handlade mindre om jobb, mer om bostäder. Klart det finns massa följdfrågor, du har rätt.

ErikF: Om det ska byggas modulhus , så måste ju detta ske i Vellinge, Bjärred , Kungsbacka och Lerum , eftersom dessa kommuner inte hittills mottagit så många flyktingar.

Lina Makboul: Bra synpunkt.

Saul: Tänk alla dessa barn som är fast i ohållbara situationer, – hur skall detta sluta? 

Henrik Bergsten: Ja, barnen är mitt i allt detta.

Greger: Härligt med en journalist som kan Arabiska

Lina Makboul: 

Tycker jag med. Tack!

Isak: Ett inträngande reportage om AF skulle sitta bra! Ni gör ett bra jobb!

Henrik Bergsten: Bra tips, tack!

Christer Holm: Ok sova nu men stor respekt till Er för mycket bra reportage!!

Henrik Bergsten: Stort tack!

Tina: Jag gick i en ”tillfällig” barack, modulbyggnad, i fyran. Det var 50 år sedan och den finns fortfarande kvar på skolan!

Henrik Bergsten: Det brukar nog bli så!

Andreas: Vad kan man som ”the small people” göra åt politiker som så kraftfullt och medvetet försummar landet med den förda invandringspolitiken? Den kommer på sikt slita isär hela samhället och dess funktioner då ingen vågar ta beslut och ansvar.

Henrik Bergsten: Engagera dig!

John: Tack för mycket bra program! Hälsa Janne J att han är den bästa journalisten i Sverige. Ni är de enda seriösa journalisterna inom SVT.

Henrik Bergsten: Tack själv!

Rickard Pålsson: Hade man kunnat tjäna samma pengar på att bistå med utökade vårdplatser på våra svenska sjukhus som att anordna flyktingboende?

Henrik Bergsten: Privata sjukhus går bra att driva, ja.

Janne: Man får ställa sitt hopp till att killar som Samir blir politiker , så vi får en realistisk invandringspolitik.

Henrik Bergsten: Vi får se vad Samir gör framöver. Tack för att du tittade.

Christer Holm: Skrämmande nivå på några av våra politiker, förvaltare av mina/dina pengar. Hoppas vakna snart och känna att detta var bara en konstig dröm.

Henrik Bergsten: Så många konkreta svar fick vi inte ikväll, tyvärr.

E Olofsson: Jag saknade i reportaget en rak fråga till ansvariga om vilka typer av arbeten nyanlända kan erbjudas eller tänkas söka i respektive kommun. I Kristianstad har de flesta industrier och andra arbeten för outbildade sökanden lagts ner eller flyttats. Politikerna bör svara rakt på vilka arbetsuppgifter som finns. Vi fick höra att de kan börja odla eller röja i skogen. Skall vi få nya torpare ? Skogsbruk sköts numera med maskiner, som kräver god teknisk utbildning. Svartjobb i stor utsträckning kommer sannolikt att bli lösningen.

Lina Makboul: Bra synpunkt.

UG – Moderator: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten. Tack till alla er som varit med. Nästa vecka granskar vi vad som egentligen hände när gruvbolaget Northland gick i konkurs. Missa inte det.

Lina Makboul: Tack så mycket för alla frågor och för att ni tittade. Ta hand om er därute.

Henrik Bergsten: Tack för allt engagemang och att ni tittade!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den slutna cirkeln

Mer i ämnet