Folkatorp ridskola hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Till våren förlorar Folkatorp ridskola sina lokaler. Samtidigt säger Kumla kommun upp avtalet om bidrag till föreningen.

– Får vi ingen hjälp tvingas vi lägga ner, säger ridskolechefen Philippa Ziesig.

Ungefär 250 medlemmar besöker ridskolan utanför Kumla minst en gång i veckan. Men i maj står klubben utan lokaler, eftersom man inte har möjlighet att betala hyreshöjningen som den privata ägaren begärt.

De flesta föreningar får stöd av kommunen genom att hyra idrottsanläggningar och hallar till rabatterat pris. Men eftersom ridklubben hyr från en privat aktör har kommunen istället upphandlat tjänsten och betalar ett bidrag varje månad. I år har ridskolan fått drygt 480 000 kronor.

Men nu har kommunen alltså valt att avsluta avtalet, och föreningen får inga bidrag när den står utan lokaler.

Vågar inte leta

Problemet är att ridskolan inte vågar leta efter nya lokaler, eftersom föreningen inte får en krona om någon annan vinner den nya upphandlingen till våren.

– Vi kräver inte att kommunen ska göra allt. Vi försöker verkligen lösa situationen, men vi behöver ha någon i ryggen för att klara av det, säger Ziesig.

– Vi är en ideell förening, och enda klubben i Kumla där deltagarna inte måste äga en egen häst. Det är tråkigt att kommunen inte vill satsa på en av landets största tjejidrotter.

Ska hitta lösning

Stefan Svensson (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden, tycker det är viktigt att det finns en ridskola i kommunen.

– Vi ska hitta en gemensam lösning för att behålla ridskolan. Men första steget får vara upphandlingen. Om det inte bär frukt måste vi föra diskussioner hur vi går vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.