Folkomröstning ska rädda skolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu lägger Föräldraföreningen i Hjortkvarn in ytterligare en växel för att rädda skolan.

Innan helgen drar föräldraföreningen igång en namninsamling. Detta för att få till en folkomröstning mot Hallsbergs kommuns planer om att lägga ner skolan i Hjortkvarn.

För att få igenom en folkomröstning i kommunen krävs namnunderskrifter från 10 procent av de röstberättigade i kommunen, vilket rör sig om ungefär 11 000 personer.

– Vi har ett föräldramöte i morgon kväll där vi ska fatta beslut om hur vi ska formulera oss. Förhoppningsvis kan vi börja samla in underskrifter innan helgen, säger Marcus Englund, vice ordförande i föräldraföreningen.

Långa transporter

Kommunfullmäktige i Hallsbergs skulle ha fattat ett beslut om skolans framtid i slutet av april, men oppositionen begärde och fick igenom en återremiss. Beslut ska istället fattas på nästa kommunfullmäktige den 27 maj.

– Om skolan läggs ner kommer barnen att ha över en timma i transporter. Den här folkomröstningen handlar om att behålla alla skolor utanför Hallsbergs tätort, säger Marcus Englund.

Sparkrav på 30 miljoner

Tidigare i vår hölls en liknande folkomröstning i Laxå kommun som resulterade i att ett antal skolor på landsbygden får finnas kvar. Det är bland annat därifrån föräldraföreningen i Hjortkvarn fått idén om en folkomröstning.

Men faktum kvarstår. Hallsbergs kommun måste spara 30 miljoner kronor i år och minst 15 miljoner nästa år, och att lägga ner skolan i Hjortkvarn skulle spara två miljoner årligen.

– Jag har full förståelse för föräldrarnas oro, irritation och ilska. Om vi inte lägger ner den skolan får det konsekvenser för de andra skolorna i kommunen, säger Andreas Svahn (S), kommunalråd Hallsberg.

Vilka konsekvenser handlar det om?

– Besparingar i skolan innebär att man minskar på lärare, läromedel, på it-stöd och annat som riskerar att kvalitén blir sämre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.