Sporthallen har varit en fråga på agendan i Ljusnarsbergs kommun. Foto: SVT/TT

Ljusnarsberg kommer att folkomrösta om sporthallens storlek

Uppdaterad
Publicerad

I samband med valet 2018 i september kommer medborgarna i Kopparberg att folkomrösta om en fullstor sporthall eller inte.

Folkomröstningen kommer ske samtidigt som den nuvarande hallen renoveras, ett renoveringsprojekt som har budgeterats för drygt 24 miljoner kronor.

Men trots det startade en grupp medborgare ett folkinitiativ för att få till en folkomröstning angående en nybyggnation av Ljusnarshallen istället för en renovering.

Behövdes 400 namnunderskrifter

För att det skulle bli en folkomröstning behövdes det minst 400 röstberättigades namnunderskrifter i Kopparberg, och det var något som också gruppen Folkinitiativ Ljusnarshallen fick när de redovisade över 700 namnunderskrifter för kommunfullmäktige.

– Vill man satsa på kommunen, se att den blomstrar, då är den frågan av största vikt. Vi vill ha ett hus för alla föreningar. Det finns ingen fritidsgård för ungdomar eller någonstans de kan ta vägen, säger Gunilla Råstock, en av initiativtagarna för Folkinitiativ Ljusnarshallen.

Även om omröstningen skulle innebära en utbyggnad av Ljusnarshallen så är det ändå politikerna som avgör om det blir en nybyggnation i slutändan.

”Tror inte det kommer påverka”

– Det är bra att vi fick igenom vårt förslag om folkomröstning, men jag tror inte att det kommer påverka så mycket. En omröstning är bara rådgivande, säger Gunilla Råstock.

Alla partier stödde förslaget om en folkomröstning om sporthallen när frågan behandlades på kommunfullmäktiges senaste möte.

Skulle en nybyggnation av Ljusnarshallen träda i kraft skulle det innebära att kommunen först behöver ansöka om en ändring i detaljplanen för att få ett bygglov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.