Politiker om kravet på ombyggd idrottshall: ”Ganska säker att vi kommer lyssna”

Uppdaterad
Publicerad

Kravet om att bygga ut sporthallen i Ljusnarsberg kommer nu bli en fråga som avgörs i samband med valet i höst. Ett antal frivilliga har nämligen lyckats ta frågan till folkomröstning.

– En eventuell ombyggnation kommer bli både bli dyr och ta tid att genomföra, säger kommunstyrelsens ordförande.

Idrottshallen i Ljusnarsberg har väckt mycket känslor och stort engagemang. I samband med valet kommer därför en folkomröstning hållas i kommunen.

– Vi tycker att kommunen ska bygga en fullskalig idrottshall så att den kan rymma både sport, kultur och andra aktiviteter. En så kallad allhall, säger Gunilla Råstock som är en av initiativtagarna bakom folkomröstningen.

Isabella Almeteg och Gunilla Råstock är två av initiativtagarna bakom folkomröstningen. Foto: Johan Pisoni/SVT

Måste söka dispens

Även föreningslivet vittnar om att en fullskalig sporthall skulle behövas på orten.

Nu måste vi söka dispens för att kunna arrangera matcher i en del serier, eftersom att hallen är för liten. Men i vissa seriespel får vi inte dispens, säger Ramona Hart som är ledare i Kopparbergs bollklubb.

Ramona Hart tycker det är bra att kommunen satsar på en renovering, men önskar att man gjorde mer. Foto: Johan Pisoni/SVT

Dyr och tidskrävande investering

Men att bygga ut hallen skulle bli kostsamt. Det är inte bara kostanden för själva ombyggnationen som skulle dra iväg, menar ansvarig politiker.

– Det handlar också om att detaljplanen skulle behövas göras om och ledningar i marken grävas upp, det kommer både bli dyrt och ta tid, säger Ewa-Leena Johansson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Kommer troligen lyssna

Samtidigt menar hon att både det egna partiet och kommunfullmäktige med största sannolikhet kommer följa resultatet av höstens folkomröstning.

– Om en stor majoritet av befolkning säger att vi ska nedprioritera alla nödvändiga investeringar och istället satsa på den här frågan, då är jag ganska säker på att vi kommer lyssna, säger Ewa-Leena Johansson.

Ewa-Leena Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsbergs kommun. Foto: Johan Pisoni/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.