Folkrace på Sången Motorstadion i Hällefors. Foto: Hällefors MK

Folkrace på Sången – då blir det rekorddeltagande

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det dags för folkrace på Sångens motorstadion i Hällefors. Ett evenemang som lockade rekordmånga startande.

74 ekipage hade anmält sig till lördagens deltävling i nystartade folkracetävlingen Lindströms Snow Cup som Hällefors Motorklubb arrangerar.

– Det är det mesta vi har haft på en vintertävling på 20 år, konstaterar tävlingsledare Thorleif Höök medan han bär däck till en av tävlingsbilarna.

Bra is på Sången

Anledningen kan vara att det inte heller anordnas särskilt många vintertävlingar i folkrace nu för tiden.

– Förr var det vanligare men efter att ha vattnat banan på Sången kan jag konstatera att underlaget är fantastiskt bra – isen är tjock. Det är sällan det är sämre i slutet av dagen än i början i vintertävlingar.

Tävlingen har också lockat till sig förare från hela landet.

– Bland annat kommer Tobias Svärd som har över hundra segrar i sin karriär bakom sig. SM-segraren i rally, Mattias Ledin, kommer också.

Gemenskapen viktigast

Annars är folkrace precis som det låter. En hyfsat billig motorsport där bilarna från början är vanliga personbilar och ”vanligt folk” ska kunna tävla.

Men bilarna måste dock vara byggda enligt vissa säkerhetsföreskrifter och många lägger ner både tid och pengar.

– Det är gemenskapen som gör att jag håller på, säger Thorleif Höök som servar familjens bilar. Visst, det är roligt att bygga bra bilar, men hela familjen kör och är engagerad och det är det roligaste för mig. Sen får man många vänner på det här viset.

Återser sin gamla Saab

Speciellt för folkrace är också att alla bilar är till försäljning efter tävlingen.

– Förra året blev jag av med sex bilar, konstaterar Thorleif. Det är kul ibland och tråkigt ibland.

Men regeln gör också att gamla kärlekar dyker upp igen.

– En högerstyrd Saab som jag gjorde i ordning 1982 är nu tillbaka och kommer att ställa upp i tävlingen, skrattar Thorleif. Det ska bli roligt att se den igen men jag kommer inte att köpa tillbaka den. Det är alldeles för svårt att hitta reservdelar nu för tiden.

Tävlingen körs i tre klasser: junior, senior och mixed (damer och veteraner). Tävlingen avgörs via tre kvalomgångar innan det blir final på eftermiddagen.

Resultaten kommer att publiceras på Hällefors MK:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.