Bäst för Svenska kyrkans begravningsbyrå går det i Kungsör, men Fonus anser inte att de konkurrerar på lika villkor.
Fonus har tappat nästan alla kunder
I Kungsör är glansdagarna för Fonus över. Kontoret har bara öppet en halv dag i veckan. Förut hade de i stort sett alla begravningskunder på orten, men för knappt ett år sen öppnade Svenska kyrkan begravningsbyrå och nu är situationen den omvända.
Det som normalt tar flera år att bygga upp, har Svenska kyrkan lyckats med på bara några månader.
-Jag tror att många känner sig tvingade att välja Svenska kyrkan som begravningsbyrå för att dom ändå ska träffa prästen i begravningssamtalet och prästen är ju med också på förrättningen, säger Jessica Lundkvist marknadsområdeschef på Fonus i Kungsör.
-Jag tror många känner sig tvingade, säger hon.
-Det tror inte jag, det tror jag att Fonus har ganska stor bevisbörda att visa att det är på det sättet, kontrar Claes-Bertil Ytterberg, biskop Västerås stift.
– Väljar man något annat än Fonus lokalt så är jag välddigt säker på att det är andra skäl än att man ska vara kyrkan till lags. Det är för mig en alldeles främmande tanke.
Fonus kräver tillsyn av kyrkan
Fonus har vänt sig till Länsstyrelsen i Västmanland och begärt att de ska utöva tillsyn mot Kungsörs församling, eftersom de anser att de inte är opartiska i sitt myndighetsutövande när de samtidigt bedriver komersiell affärsverksamhet i form av begravningsbyrån.
Kyrkans begravningsbyrå
• Det var i Fagersta som Svenska kyrkan först startade begrvaningsbyrå.
• Efter det följde Härnösand, Kungsör och vid årsskiftet också Hällefors.
• Fler församlingar i landet knackar på dörren. Henrik Rydberg, kyrkoherde i Fagersta säger att mellan tre och fem församlingar kommer att starta begravningsbyråer bara i år och fler lär följa.
• Dom församlingar som startar begravningsbyråer blir frenchise-företag till Västanfors församling i Fagersta.