Stress och rökning kopplas nu ihop av Örebroforskare. Foto: Fredrik Varfjell/TT

Låg stresstolerans ökar risken för att unga män blir rökare

Publicerad

Unga män med låg tolerans för stress löper ökad risk för att börja röka när de är vuxna. Dessutom tycks risken öka för att de senare i livet dricker för mycket alkohol eller börjar använda droger, konstaterar Örebroforskaren Beatrice Kennedy.

Beatrice Kennedy är läkare på Klinisk epidemiologi och biostatistik på Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet.

Hennes forskning visar att låg stresstolerans hos unga män kan innebära en ökad risk för farligt bruk av alkohol och användning av droger senare i livet. Låg stresstolerans kan dessutom, enligt resultaten, medföra en sex gånger ökad risk för att de blir rökare i vuxen ålder, och skulle kunna förklara samband man sett mellan låg stresstolerans och risken att drabbas av lung- och levercancer senare i livet.

Tydligt samband mellan stress och rökning

– Jag blev överraskad av det mycket tydliga sambandet mellan låg stresstolerans och rökning. Sambandet kvarstod även när vi tog hänsyn både till studiedeltagarnas och föräldrarnas utbildningsnivå och socioekonomi, säger hon.

Beatrice Kennedy använde sig av information om stresstolerans som samlats in i samband med mönstring och kunde via länkningar till andra datakällor studera risken för rökning, alkohol, droganvändning och senare även cancer.

Pusselbit för att hitta åtgärder

Att ta hänsyn till människors stresstolerans kan därför, menar hon, vara en pusselbit när man ska utforma förebyggande åtgärder, både för att minska stressrelaterad ohälsa och sjukdomar som beror på att man använder alkohol och tobak.

– En förklaringsmodell är att dessa vanebildande substanser kan fungera som självmedicinering.

Stresstolerans

Stresstolerans är förmågan att kunna hantera stressfyllda situationer i livet. Oavsett om det handlar om konflikter med vänner, på en arbetsplats eller om mer traumatiska händelser såsom förlust av nära anhörig eller separationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.