Tillsammans med Emil Christiansen som Tommy träffade på Internet krossade de det mesta motståndet i CS när de spelade som mest. Foto: Peter Comstedt / SVT

För Tommy blev e-sport räddningen under uppväxten

Uppdaterad
Publicerad

För Tommy Ingemarsson, flerfaldig världsmästare i CS och e-sportare blev datorernas värld den som fungerade när inget annat gjorde det. Under sin uppväxt har han pendlat mellan olika fosterfamiljer och släktingar innan han hittade tryggheten igen.

Tommy Ingemarsson, alias Potti, brukar beskrivas som en legend inom e-sporten Counterstrike (CS) där han är flerfaldig världsmästare. 2006 pensionerade han sig vid 26 års ålder som spelare men arbetar sedan flera år med att sprida intresset för e-sport och utbilda fler i det.

Nu har Askersunds kommun skrivit ett samarbetsavtal med Tommy Ingemarssons företag Area Academy för att hjälpa till och stötta kommunens verksamhet.

Flyttade till olika fosterfamiljer

På lördagen deltog han i den första e-sportdagen som anordnades på Sjöängen och han pratar gärna den djupare betydelse som e-sporten har för honom.

– När jag var sex år blev min mamma psykiskt sjuk. Det blev början på en turné mellan åtta olika fosterfamiljer, berättar han.

Till slut var det någon på de sociala myndigheterna som sa stopp och Tommy fick bo hos sin morbror permanent. Det blev vändningen.

– Jag fick en styvfar och med tiden två mindre syskon.

”Sket i allt”

Men när styvpappan dog när Tommy var 16 år rasade världen igen.

– Jag började hänga med folk som var stökiga och sket i skolan. Sket i allting faktiskt för jag hade ingen fast punkt. Då hade jag också en dålig relation med min fostermamma.

Räddningen kom med datorerna och e-sporten.

– Där fick jag vänner, mentorer och ett mål. Det var visserligen en verklighetsflykt men den gav mig självförtroende.

Träffade vänner via internet

Tommy träffade bästa kompisen och e-sportkollegan Emil Christiansen, alias HeatoN via nätet. För Tommy som beskriver sig som väldigt introvert under den perioden var det lättare att träffas via internet.

– Vi har haft liknande uppväxt men vi pratade inte alls om det först. I början spelade vi tillsammans och snackade under tiden.

Tillsammans startade de Ninjas in Pyjamas och blev med tiden mycket framgångsrika. De var bland annat de första svenskarna som arbetade och fick lön för att syssla med e-sport. Som proffs har de också tjänat rejält med pengar och idag är Tommy ”pensionerad” spelare.

Som vilken idrott som helst

För många är just e-sport en underlig idrottsform men Tommy understryker att det är som vilken idrott som helst.

– Man måste träna för att bli bra, skapa en lagkänsla, arbeta med taktik. Och man måste också träna rent fysiskt och äta bra för att orka hålla koncentrationen under flera timmar.

”Stötta era ungdomar”

Under sin uppväxt testade Tommy Ingemarsson på olika sporter som fotboll och innebandy. Men han kände ofta att det var påtvingat och inget som han valde själv.

– Jag vill säga till föräldrar att de ska ungdomar i det som de vill göra istället. Då kan det till och med leda till något riktigt stort!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

e-sport i Askersund

Mer i ämnet