• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Sabina Elisson bjuder in föräldrar för att öka förståelsen för skolmaten. Foto: Rolf Larsson /SVT

Föräldrar äter skollunch för att få elever att äta i skolan

Publicerad

Sedan fyra år har Karlsängskolan i Nora bjudit in föräldrar till elever i årskurs sju att äta skollunch på kvällstid.
– Om eleverna kommer hem och klagar på vår mat så vet föräldrar hur den är om de har ätit här hos oss, säger kostchef Sabina Elisson.

Det var omkring hundra föräldrar som bjöds på vegetarisk ärtsoppa och rotfruktssoppa samt salladsbuffé på Karlsängskolan. Kostchefen Sabina Elisson tror att många har med sig bilden av hur skolmaten var för trettio till fyrtio år sedan.

– Det är stor skillnad på då och nu, framförallt på det vegetariska utbudet, säger hon.

Annorlunda nu

En som håller med är Tore Carlsson.

– Det var verkligen annorlunda med stor salladsbuffé, en otrolig skillnad mot när jag gick i skolan för länge sedan, säger han.

Kristine Dybeck har två barn som går på skolan.

– Vi blev serverade väldigt fräscha råvaror och stor variation, mina barn säger att maten är bra för det mesta, säger hon.

Minska svinnet

En annan sak som Sabina Elisson vill ha hjälp med av föräldrar är att minska skolmatens svinn.

  – Om både vi i skolköket och föräldrarna i hemmet pratar med barnen att inte slänga mat så vinner alla på det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer