Föräldrar vid namninsamlingen mot beslutet om att lägga ned Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Foto: SVT

Föräldrar överklagar beslut om skolnedläggningar i Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot nedläggningen av de två skolorna Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan i Örebro går vidare. Föräldrar till elever på skolorna överklagar nu beslutet att slå ihop skolor till förvaltningsrätten.

Den 30 november togs beslut om att lägga ned de två skolorna i Örebro kommun. Sörbyskolan och Sörbyängsskolan slås samman och blir en skola från och med läsåret 24/25. Kryddgårdsskolan och Änglandaskolan blir en skola i Änglandaskolans lokaler.

Beslutet om att lägga ned de två skolorna har väckt kraftiga reaktioner hos elever och föräldrar på de två drabbade skolorna och lett till stora protester. Tidigare har en namninsamling startats och politikerna fick ta emot 1 500 namnunderskrifter mot förslaget. Även en demonstration har hållits där elever och föräldrar tågat mellan Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan för att demonstrera mot förslaget.

Skolnedläggningar i Örebro

Nu har föräldrarna även skickat in en överklagan till förvaltningsrätten i Karlstad för att överklaga politikernas beslut. Föräldrarna skriver bland annat i sin anmälan att de anser att underlaget varken är genomarbetat eller rättssäkert.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se föräldern Mikael Enmalm efter att beslutet togs i november. Foto: Hannah Gustafsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Örebro

Mer i ämnet