Förbjudet att tända ljus på kyrkogårdar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det råder eldningsförbud tänds ljus på länets kyrkogårdar. Nu varnar Svenska kyrkan för brandrisken.- Vi har haft en brand i gräset, säger Maria Gustavsson.

Maria Gustavsson är arbetsledare på kyrkogårdsförvaltningen i Örebro pastorat. Den senaste tiden har hon och hennes kolleger släckt flera ljus vid gravar. 

– Det är totalt eldningsförbud, och det gäller så klart också på kyrkogården. Men eftersom vi upptäckt att inte alla förstått det har vi satt upp anslag för att informera.

Tänker sig inte för

Det var i förra veckan som det började brinna i gräset på Längbro kyrkogård och en förbipasserande fick rycka in för att släcka branden. 

– Ser vi något ljus som brinner så släcker vi det, och besökarna förstår när vi förklarar. De har bara inte tänkt sig för, säger Maria Gustavsson. 

Vad har du för råd till den som vill ha något fint vid graven men inte får tända ljus? 

– Blommor är det vanligaste, det går att anpassa efter egen smak. Annars får man väl tända ett ljus hemma. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.