Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nora, hennes bror Jack och mamma Jessica Persson från Kumla passade på att fira den speciella dagen med varsin glass i solskenet vid torget i Nora. Hör henne berätta om besöket i videoklippet. Foto: Martin Heppich /SVT

Högtidligt firande av Nora i Nora

Uppdaterad
Publicerad

Alla som bär namnet Nora hade på tisdagen möjlighet att besöka staden med samma namn för att få ta emot en gåva. Staden har sedan några år bestämt sig för att fira Noras namnsdag den 17 maj, trots att Rebecka och Ruben står i kalendern och Norge firar nationaldag.

Mitt på torget hade turistbyrån och köpmannaföreningen bullat upp med rulltårta, kaffe och saft. De besökare som gav sig tillkänna bärandes namnet Nora i någon form fick dessutom en present, dagen till ära.

– Vi är lite osäkra på när vi började med det här. Det var för fyra eller fem år sedan, tror vi. Men de här två åren med pandemin har ju ställt till det. I år är i alla fall första gången som vi kan göra det offentligt ute på torget, säger Håkan Ceder som är turistchef i Nora.

Firar den 17 maj

Nora och Nore flyttades från de almanackor som getts ut från 1993 år 2001 till den 11 juli. Men turistbyrån, som märkt att personer som burit samma namn som staden ofta besökt den just därför, bestämde alltså att dagen skulle firas på namnsdagen som gällde tidigare.

I klippet får du höra några av de som fick en present med sig hem.

Namnet Nora

9 642 kvinnor heter Nora i förnamn och av dem har 7 690 Nora som tilltalsnamn.

8 män heter Nora i förnamn, varav 5 har Nora som tilltalsnamn.

11 personer har Nora som efternamn

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.