Nästa år kommer Halland att ta emot färre nyanlända, 354 personer. Foto: Arkivbild. Drago Prvulovic/TT

Fördelningen av nyanlända i länet – ”En ekvation som gick ihop av sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen fastställde Länsstyrelsen hur många nyanlända med uppehållstillstånd som länets kommuner ska ta emot och ordna bostäder till.

Migrationsverket bedömer att det nästa år finns behov av att anvisa 9 000 nyanlända i hela landet för att alla ska få bostäder. 191 av dessa ska anvisas till kommuner i Örebro län.

Det är en halvering jämfört med 2018 då 368 personer togs emot.

”Imponerad över ansvaret kommunerna tar”

– Det är lätt att komma överens i vårt län. Länsstyrelsen har inte behövt peka med hela handen någon gång. Kommunerna kommer överens av sig själva. Jag är imponerad av det ansvar de tar, säger landshövding Maria Larsson.

– Några kommuner ville ha ett större mottagande och ett par ville ha ett lägre. Ekvationen gick ihop av sig själv.

Fördelningen bygger på flera faktorer, såsom tidigare mottagning av nyanlända, antal nyanlända som ordnar bostad i respektive kommun på egen hand, antal asylsökande i kommunen samt befolkningsutveckling och arbetsmarknad.

Ordnar bostäder på egen hand

Migrationsverket uppskattar att det i Örebro län nästa år väntas bosätta sig sammanlagt 1 249 nyanlända som fått uppehållstillstånd.

191 behöver stöd med att hitta bostad genom anvisning till kommuner i enlighet med de kommuntal som fastställs av länsstyrelsen, resterande ordnar bostäder på egen hand.

Så fördelas de 191 personerna

Kommun – Antal

Askersund – 15

Degerfors – 28

Hallsberg – 2

Hällefors – 0

Karlskoga – 4

Kumla – 5

Laxå – 15

Lekeberg – 20

Lindesberg – 0

Ljusnarsberg – 0

Örebro – 100

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.