Pirrigt precis innan starten av Barnens Vasalopp i Lindesberg. Foto: Cathrine Gustavsson /SVT

Fördubblat skidintresse

Publicerad

Bästa tänkbara spår, perfekt väder – och så blåbärssoppa. Barnens Vasalopp lockade rekordmånga till start.

Det var i år första gången som Friluftsfrämjandet och IFK Lindesberg samarbetade runt arrangemanget av barnens eget Vasalopp. Och det verkade vara ett vinnande koncept.

– Det brukar komma mellan 30 och 40 deltagare, och i år är det runt 60, berättade Mona Karlsson från Friluftsfrämjandet, som varit med och arrangerat loppet under många år.

Mona Karlsson, arrangör från Friluftsfrämjandet. Foto: Cathrine Gustavsson /SVT

– Det är i år också första gången vi har kunnat låna ut skidor och har speaker. Det är toppen. För oss är det en viktig tradition. Vi vill att barn ska vara ute och röra på sig och få möjlighet att åka skidor.

Laddade med äpple

Deltagarna kunde välja på tre banor: 500 eller 750 meter, samt 1,9 kilometer. Den yngste startande var född i maj 2015. Medalj och blåbärssoppa väntade efter målgång.

– Jag var här och tränade i går. I dag har jag laddat med äpple och o´boy till frukost, berättade sexåriga Elin Karlsson, som nyss börjat åka skidor.

Elin Karlsson med mamma Jenny Karlsson. Foto: Cathrine Gustavsson /SVT

Åttaåriga Wilma Kronman var en av de första att gå i mål efter att ha avverkat 750 meter på skidor.

– Jag åker skidor ofta. Vi har också åkt en del i skolan. Jag gillar att vara ute och leka i snöhögarna, sa Wilma, som även håller på med volleyboll.

Wilma Kronman med medalj efter målgång. Foto: Cathrine Gustavsson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.