Var kan minnesmärket sättas upp? I klippet kan du höra mer om vilken plats som Linn Josefsson (V) tycker kan vara lämplig. Foto: SVT/TT

Katarina Taikon får minnesmärke i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Nu får den kända Örebro-författaren Katarina Taikon ett minnesmärke i Örebro. Frågan har funnits på agendan i kommunpolitiken i flera år, och nu på torsdag ska minnesmärket diskuteras av programnämnd samhällsbyggnad.

Det var 2015 som Vänsterpartiet i Örebro lämnade in en motion till kommunfullmäktige, där partiet föreslog att en minnesstaty av Katarina Taikon skulle resas.

Och idag torsdag tas frågan upp av politikerna i programnämnd samhällsbyggnad under ett sammanträde, och en majoritet är för förslaget.

– Där så är förslaget att det ska bli en form av minnesmärke eller någonting som kan hedra henne och den stora gärning som hon har gjort, säger Linn Josefsson (V) i programnämnd samhällsbyggnad.

Kämpade för romerna

Katarina Taikon föddes i 1932 i Almby. Hon är mest känd för att ha skrivit de populära barn- och ungdomsböckerna om Katitzi. Under sin livstid gjorde hon också ett avtryck genom sin kamp för romernas rättigheter i Sverige.

– Inte minst med de här böckerna om Katitzi som delvis bygger på hennes egna erfarenheter så gav hon en väldigt bra bild över hur det var att vara rom under hennes livstid, men också under decennierna efter hennes uppväxt, säger Linn Josefsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer