Förhöjda halter av skadligt PFAS-ämne i Vätternröding

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna runt Vättern har upptäckt förhöjda halter av ett PFAS-ämne i röding från sjön. Nu uppmanar de allmänheten att inte äta fisken för ofta.

– Man ska begränsa intaget, säger Britta Skottheim, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro län. 

Det är förhöjda halter av PFAS-ämnet PFOS som hittats i fisken vid senaste mätningarna. Enligt Kemikalieinspektionen är ämnet reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.

– Det är inte farligt att äta fisken i mindre mängder, men man ska tänka efter hur mycket och ofta man äter, säger hon.

Inga satta kostråd

Livsmedelsverket har ännu inga fastställda kostråd för fisk med förhöjda PFOS-halter. European Food Safety Authority håller just nu på att göra en analys av PFAS-ämnen i fisk på uppdrag av EU.

Den kommer vara färdig tidigast 2023 och enligt Britta Skottheim kommer Livsmedelsverket då ta fram riktlinjer baserade på resultaten.

Undersöker härkomst

PFAS-ämnen finns bland annat i skummet som används i brandsläckare, men även i impregnerade textilier och kosmetika.

– Vätternvårdsförbundet håller på att undersöka var utsläppen kommer ifrån och varför de finns i vattnet, säger Britta Skottheim.

Fakta: Så mycket röding från Vättern kan man äta

Exempel: En person väger 75 kg. Det hälsobaserade riktvärdet är 4,4 ng/kg kroppsvikt och vecka. Medelhalt PFOS i rödingfilé på 17,6 ng/g. Storlek normalportion på 150 g fiskfilé.

Mängd PFOS per portion: 17,6 ng/g x 150 g = 2 640 ng

Halt PFOS per kroppsvikt: 2 640 ng / 75 kg = 35,2 ng/kg kroppsvikt

Antal veckor mellan portionsintag: (35,2 ng/kg kroppsvikt) / (4,4 ng/kg) = 8 veckor

Hur ofta man kan äta röding från Vättern för att fortsatt hålla sig under det hälsobaserade riktvärdet beror således på hur mycket personen väger och hur stor portion röding personen äter. I exemplet bör personen därför inte äta röding från Vättern oftare än varannan månad.

Källa: Länsstyrelsen i Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.