Forskare: Alarmerande att banker stänger sina kontor

Uppdaterad
Publicerad

Att ha nära till banken kan spela stor roll för företag som ska ansöka om lån. I en nyligen publicerad avhandling från KTH visar resultatet att nyföretagandet över tid minskar när avståndet till närmsta bankkontor ökar.

Både Handelsbanken och Swedbank lämnar Hallsberg, något som SVT Örebro tidigare berättat om. Det betyder att samtliga kommuner i södra länet, Hallsberg, Askersund och Laxå kommer bli utan bankkontor som går att besöka.

Sydnärkekommunernas politiker har protesterat mot nedläggningen i ett öppet brev till Swedbank och vädjat om att banken ska stanna kvar i Hallsberg. Och nu visar en avhandling från KTH att de fysiska bankkontoren kan vara värda att kämpa för.

Blir svårare för företag att få lån

Studien menar att närheten till bankkontoren är viktig för det lokala näringslivet. När distansen till ett fysiskt bankkontor fördubblas minskar nyföretagandet över tid, enligt studien.

– Banktjänstemännen får sämre kunskap om området som entreprenören kommer ifrån, och det blir svårare för banken att låna ut pengar till någon de inte har kännedom om, säger Cynthia Sin Tian Ho, doktor i företagsekonomi vid KTH.

Cynthia Sin Tian Ho menar att det är enklare för bankerna att bevilja lån om de har lokalkännedom där företagen verkar, det spelar också roll att banktjänstemannen kan träffa företagaren fysiskt så de kan skapa en personlig relation och ett förtroende.

Slår hårdast mot nya företag

Och nedläggningen av lokala bankkontor slår hårdast mot nya företag och unga entreprenörer, berättar Cynthia Sin Tian Ho.

– De har svårare att visa en finansiell historik eftersom de precis har startat.

– Att bankkontor i Sverige stänger så snabbt just nu är väldigt alarmerande. Handelsbanken har sagt att de ska halvera antalet kontor, då blir avstånden längre vilket framöver kan leda till en minskning av antalet nya företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.