Foto: TT/SVT

Forskare kritiserar höjda bullervärden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka är det tillåtet med mer buller i bostäder i Sverige. Riktvärdena för buller har nämligen förändrats, något som kan medföra ökade hälsorisker, enligt ljudmiljöforskare vid Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset, USÖ, i Örebro.

– Det går åt fel håll. Man har inte lyssnar på forskningen och dess resultat, som visar att det finns allvarliga effekter av trafikbuller, säger Anita Gidlöf Gunnarsson, som är beteendevetare och bland annat forskar på hur människor påverkar av buller i sin hemmiljö vid Arbets- och miljömedicin på USÖ.

Allvarliga effekter

Just nu byggs det mycket runt om i Örebro. Och Anita Gidlöf Gunnarsson berättar att buller i hemmet ofta leder till sömnsvårigheter och stress. Forskning tyder också på allvarligare bullereffekter, som stroke, och diabetes.

Kommunalråd Björn Sundin (S) är politiskt ansvarig för samhällsplaneringen i Örebro. Också han säger att utvecklingen av byggandet av bostäder med högre bullernivåer går lite stick i stäv med vad forskningen säger.

– Delvis har den väl kanske gjort det. Det har varit väldigt mycket fokus på att ta bort bullerlagstiftning och det kan finnas skäl ibland att kompromissa och tillfälligt släppa fram bostäder som vi kanske inte skulle ha tillåtelse till för några år sedan. Men då bygger det ju på att man planerar bättre också, säger han.

Höjda riktvärden

Riktvärdena för bullernivåer har förändrats på flera sätt. Tidigare var riktvärdet 55 decibel vid bostäders exponerade sida, nu är mellan 55 och 60 decibel godkänt för trafikbuller, en förändring som innebär en stor skillnad av ljudet.

En annan förändring är att små lägenheter som bara har en sida utåt inte längre måste ha en så kallad tyst sida det vill säga en sida som utsätts för mindre än 45 decibel.

Detta har beslutats för att det ska vara möjligt att bygga bostäder på platser där bullerriktvärdena tidigare satt stopp för nybyggnationer. Förändringarna började gälla i juni 2015 och i takt med att nya bostäder byggs har effekterna börjat märkas, menar Anita Gidlöf Gunnarsson.

– Även vid de här riktvärdena som vi har så är det människor som påverkas. Det är inte en god ljudmiljö, det är bara en godtagbar ljudbild man har satt upp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.