Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Björn Johansson, docent vid Örebro universitet, bland annat varför han tycker att projektet Din väg borde skalas upp. Foto: SVT

Forskare om Din väg: ”En stor besparing för samhället”

Publicerad

Örebro kommuns Din väg är lyckat ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Enligt en utvärdering av forskare vid Örebro universitet har projektet inneburit besparingar på 17 miljoner kronor.

För åtta månader sedan startade Örebro kommun Din väg. Ett projekt där unga med kriminell livsstil eller som riskerar att hamna i kriminalitet får hjälp att istället välja jobb eller skola.

– Det är framgångsrikt både vad gäller hur många individer man har hjälpt och när det gäller hur kostnadseffektivt projektet är, säger Björn Johansson, docent i socialt arbete vid Örebro universitet.

Har sparat 17 miljoner kronor

Samhällsbesparingarna på drygt 17 miljoner kronor beror enligt forskarna på att cirka 30 unga i utsatta områden fått hjälp till jobb eller utbildning.

– Och de man inte lyckats med har man ändå sått ett frö hos. Man håller kontakten och bearbetar dem, säger Björn Johansson.

Har ni tittat på återfallsrisken?

– Nej. Men om människor hamnar i sysselsättning, studier eller arbete så minskar risken för återfall. Ju stabilare tillvaron blir desto mindre blir risken för återfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var är du om fem år?” Hör Örebro kommun berätta vad en del unga i projektet Din väg svarar. Foto: SVT

utvärderingen din väg

Enligt universitetets beräkningar är det kostnadseffektivt att få unga i arbete. Örebro kommun har gjort en årlig besparing på drygt sex miljoner kronor tack vare att projektet fått ut 27 unga i jobb eller studier, istället för att de är utan sysselsättning. Vidgas perspektivet till vad samhällets samtliga aktörer sparar, såsom bland annat kriminalvården och försäkringskassan, så landar summan på drygt 17 miljoner kronor.

Enligt universitetets utvärdering är en framgångsfaktor att strukturen i projektet är friare jämfört med hur myndigheter arbetar. De unga kan nå ambassadörerna nästan när som helst.

Ambassadörerna skapar relationer med deltagarna och hittar vägar framåt, anpassade efter individen.

Totalt är 90 individer är inskrivna i projektet och hittills har knappt 30 fått arbete eller börjat studera.

Budgeten för Din väg är en miljon per år.

Källa: Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.