Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var är du om fem år?” Hör Bo Andersson på Örebro kommun berätta vad en del unga i projektet Din väg svarar. Foto: SVT

Unga i utsatta områden får hjälp att hitta väg framåt

Publicerad

”Var är du om fem år?” Frågan kan tyckas enkel. Men för en ung person med kriminell livsstil i ett av Örebros utsatta områden kan den ställa allt på sin spets.

Starta klippet för att höra mer om Din väg och vad en del unga svarar på frågan ovan.

Frågan är en av flera som unga mellan 16 och 29 år får svara på i ett första samtal, i Örebro kommuns projekt Din väg. Syftet med projektet är att hjälpa unga i utsatta områden att få jobb eller börja plugga.

Hjälp att ta nästa steg

– För många räcker det att träffa någon som hjälper dem framåt, med att skriva ett cv eller ta med dem för att ansöka om skola. Många vill, men har inte kunskapen om hur man tar nästa steg, säger Bo Andersson, enhetschef på Örebro kommun.

Projektet Din väg är kommunens nya satsning efter att förlagan Min karriär lades ner, efter att projektledaren Hani Bilal dömdes till fängelse för inblandning i upploppet i Sveaparken tidigare i år.

Skapa tillit

Det nya projektet liknar det gamla, men drivs helt av Örebro kommun. Det har pågått i åtta månader och man har kontakt med 90 ungdomar. Cirka 30 har fått jobb eller börjat plugga. Men för många är startsträckan lång.

– De har inte tillit till systemen, verksamheter, myndigheter. Man litar inte på vuxna. Framgångssagan här är att vi anställt unga killar från områdena som känner målgruppen.

Kommunen har tagit hjälp av Örebro universitet för att utvärdera hur arbetet har gått hittills för att försäkra sig om att man är på rätt spår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebro kommun har tagit hjälp av Örebro universitet för att utvärdera hur arbetet har gått hittills. Hör forskaren berätta vad utvärderingen visat i klippet. Foto: SVT

Projektet din väg

Din väg vänder sig till unga vuxna mellan 16 och 29 år, både killar och tjejer som bor i Örebros utsatta områden.

För att vara aktuell för projektet ska den unga:

  • sakna aktivitet i form av studier eller jobb. Inte ingå i någon annan sysselsättningsbefrämjande insats
  • Uttrycka misstro och/eller saknar förtroende till befintliga myndigheter och/eller samhällsaktörer
  • Befinna sig i en livssituation där påtryckningar från omgivningen begränsar möjligheten att närma sig studier eller arbete
  • Vara motiverad till att göra en förändring som leder till studier eller etablering på den reguljära arbetsmarknaden

Unga som har haft en kriminell livsstil eller kopplingar till kriminella sammanhang prioriteras.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.