Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hani Bilal Madi är först omaskerad i Sveaparken. Sedan maskerar han sig och kastar sten mot polisen och polisfordon, enligt åklagaren. Stillbilderna är tagna ur den film som ingår i förundersökningen. Foto: Polisen

Örebroprofilen prisades – nu döms Hani Bilal Madi efter upploppet i Sveaparken

Uppdaterad
Publicerad

Han är Örebroprofilen som hyllats för sitt engagemang mot påskupploppet och blivit uppmärksammad i medierna. Nu döms Hani Bilal Madi, 20 år, för att själv ha deltagit i upploppet i Sveaparken i Örebro. Straffet blir tre års fängelse.

Hani Bilal Madi är ordförande i föreningen For the People som verkar i Vivalla. Efter upploppet i Örebro såg han till att ungdomar städade upp i Sveaparken. Han uppmärksammades nationellt för sitt engagemang och fick pris som Årets förebild 2022. 

Under städningen av parken delade Hani Bilal Madi ut blommor till drabbade husägare  – och till polisen.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Vi ville visa kärlek till dem, sa Hani Bilal Madi i en intervju med SVT.

Nekar till brott

Två dagar tidigare hade han själv kastat sten mot polisen under upploppet i Sveaparken, enligt åtalet. I januari i år häktades han misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Han åtalades tillsammans med fem andra män och en kvinna.

Hani Bilal Madi nekar till brott. Under rättegången har han erkänt att han varit på plats i  Sveaparken och att han kastat några stenar. Han har uppgett att han var i parken för att förhindra allvarligare brottslighet och att de stenar han kastade inte riktades mot polisen.

I domen skriver Örebro tingsrätt att det tydligt framgår att Hani Bilal Madi vid flera tillfällen kastat stenar och att det vid minst ett tillfälle var riktat mot en plats där polisen befann sig.

I en av filmerna som åklagaren presenterat maskerar sig Hani Bilal Madi. Han har själv sagt att han gjort det på grund av att det fanns en hotbild mot honom. Men tingsrätten menar att han maskerade sig först när oroligheterna tilltog – och att det talar emot hans förklaring.

I klippet kan du se filmerna på Hani från upploppet  – och se när han blir identifierad av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet