I klippet: Hör Maria Refors Legge berätta mer om åtalet som kom efter överklagandenämndens beslut. Foto: Pressbild, SVT

Forskare: Ovanligt att rektorer åtalas och döms för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att en rektor åtalas för tjänstefel efter beslut av tvångsförflyttning av elever. Juridikforskaren Maria Refors Legge kan inte hitta något annat fall i Sverige som liknar Askersundsfallet.

Sju politiker och den tidigare rektorn vid en skola i Askersund står åtalade för tjänstefel. Bakgrunden är att de fattat beslut om att tvångsflytta två elever. Beslutet revs dock upp, eftersom det bröt mot lagen.

Maria Refors Legge är doktorand i offentlig rätt vid Stockholms universitet, och hon är specialiserad på utbildningsrätt.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Även om hon inte gått igenom alla domar från Sveriges domstolar som rör tvångsflytt av elever, så visar hennes genomgång att Askersundsfallet är ovanligt.

– Jag har inte kunnat hitta något liknande alls, säger Maria Refors Legge.

Hon tittade närmare på fall där rektorer åtalats för tjänstefel och hittade tre fall i närtid. I de fallen rör det sig om misstänkt brott mot socialtjänstlagen.

Både rektorn och politikerna i Askersundsfallet nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet