Foto: Johannes Weckström/Anders Nord SVT

Forskare: ”Lägg inte aska i trädgårdslandet”

Uppdaterad
Publicerad

Att sprida askan i sin trädgård från kaminen eller från den öppna spisen har i århundraden ansetts vara välgörande för växtligheten. Men efter att ha undersökt 147 askprover från hela landet, som visar på höga halter av den giftiga tungmetallen kadmium, är frågan om det är så bra att sprida askan i sin trädgård.

Det är Örebroforskaren Mattias Bäckström, docent i kemi vid Örebro universitet, som har gjort analyserna på uppdrag av radioprogrammet Odla i P1.

– Jag brukar strö den över min gräsmatta och funderar nu på vad jag ska göra. Det känns inte riktigt bekvämt att fortsätta så, säger Mattias i Han själv eldar med pellets, och proverna visade att den askan hade den högsta halten av kadmium.

Tidigare okända halter

Kadmium är ett giftigt ämne som finns naturligt i marken men i vilken omfattning ämnet finns i aska är inte tidigare känt. Provresultaten visar att den analyserade askan innehåller mer av den giftiga tungmetallen kadmium än konstgödsel.

Fick in ett stort underlag

Mattias Bäckström hittade aska som innehöll tio gånger högre halt av kadmium än gränsvärdet för konstgödsel. Analyserna har väckt hans nyfikenhet för fortsatt forskning.

– Jag hade en ganska otydlig bild av vad resultatet skulle bli. Men vi fick in 147 prover från hela landet vilket gav ett bra underlag för ett område där det inte finns någon tidigare forskning så vitt jag vet, säger Mattias.

Många ämnen analyserade

I askan analyserades 50 olika grundämnen och metaller där även några prover hade höga halter av arsenik.

– Vi har bara skrapat på ytan av datamaterialet. Det finns stora restriktioner runt industriavfall, medan man som privatperson får göra som man vill med sin vedaska konstaterar Mattias Bäckström, som till vardags forskar på industriavfall, säger

– Jag tror det lätt blir så att man lägger ut mycket mer aska än vad som egentligen behövs, för att bli av med den. På så sätt blir koncentrationen hög i jorden, säger Mattias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.