Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Magnus Unemo och hans forskargrupp vid Universitetssjukhuset i Örebro har utsetts av EU:s smittskyddsmyndighet att leda den allt tuffare kampen mot könssjukdomen gonorré. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström/SVT

Forskare vid USÖ utses av EU – ska leda kampen mot gonorré

Uppdaterad
Publicerad

Professor Magnus Unemo och hans forskargrupp vid Universitetssjukhuset i Örebro har fått ett EU-erkännande: De ska agera yttersta expertis i kampen mot spridningen av gonorré – en könssjukdom som riskerar att bli helt antibiotikaresistent i framtiden.

Det är EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) som har gett USÖ-forskarna uppdraget.

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom och bekämpningen av den börjar närma sig en kritisk punkt då bakterien som orsakar sjukdomen står emot nästan all tillgänglig antibiotika.

Kan bli obehandlingsbar

Idag finns det bara en sorts antibiotika som biter på bakterien.

– Då man börjar se sporadiska fall av resistens även mot detta alternativ så fruktar man att gonorré kan komma att bli obehandlingsbar, säger Magnus Unemo.

I forskarnas uppdrag ingår det bland annat att stötta de 27 medlemsländerna med teknisk kompetens, kapacitet, träning och kvalitetssäkring för att undersöka hur smittspridningen och spridningen av antibiotikaresistens sker, men de ska också försöka hitta nya behandlingsmetoder mot sjukdomen.

”Hjälpa patienter över hela världen”

För hälso- och sjukvårdsledningen är erkännandet från EU ett kvitto på att forskningen i regionen håller högsta internationella kvalitet.

– Det vi gör i Region Örebro län kan hjälpa patienter över hela världen, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.