Annika Esscher överläkare för kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Uppsala universitet

Överläkaren: Mödradödlighet vanligare bland utlandsfödda kvinnor

Publicerad

Enligt överläkare Annika Esscher dör i genomsnitt sex mammor per år under eller i samband med förlossning i Sverige. Det gör Sverige till ett av länderna med lägst mödradödlighet i världen.

– Det är viktigt att understryka i sådana här fall att vi har en väldigt bra och säker förlossningsvård i Sverige, säger Annika Esscher som är överläkare för kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Enligt den senaste sammanställningen från Svensk förening för obstetrik och gynekologi är hjärt-kärlsjukdomar och havandeskapsförgiftning de vanligaste orsakerna till att kvinnor dör i samband med förlossning.

Kan inte uttala sig om Rasha

I Annika Esschers avhandling från 2014 konstateras också att kvinnor med utländsk bakgrund löper högre risk att dö i samband med eller i sviterna efter en förlossning än kvinnor födda i Sverige.

– Så är det, och det kan ha att göra med att de har med sig en sjukdomsbild vi inte känner till och de kanske inte tänker på, men också på att det kan förekomma språkförbistringar, säger Annika Esscher, som inte kan uttala sig om det aktuella fallet.

I Rasha Mkahels fall är orsaken till att hon dog ännu ej klarlagd. Sjukhuset har startat en internutredning och Rashas make Khalil Antar har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer