Artikelförfattarna, däribland örebroforskaren Helena Backman, menar att fördelarna med att upptäcka graviditetsdiabetes tidigt är tydliga. Foto: Isabell Höjman/TT

Forskning visar: Viktigt med tidig provtagning av graviditetsdiabetes

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare testning och behandling av graviditetsdiabetes förbättrar graviditetens utfall. Det slår forskare fast i flera artiklar som publicerats i den högt ansedda vetenskapstidskiften The Lancet. En av artikelns medförfattare, den enda från Sverige, är Örebroforskaren Helena Backman.

Graviditetsdiabetes är en av de vanligaste komplikationerna under en graviditet och drabbar i Sverige ungefär sju procent, även om siffrorna varierar stort mellan olika regioner.

Artiklarna som nu har publicerats sammanfattar redan befintlig forskning, mot vilken forskarna argumenterar för att tidigare i graviditeten testa kvinnan för diabetes.

Kvinnor med graviditetsdiabetes löper enligt forskarna tio gånger högre risk för att utveckla typ 2-diabetes och en dubblerad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.