Förskolan har gjorts om till akutboende

Publicerad

Efter Örebro och Kumla är Nora den kommun som i Länsstyrelsens inventering uppgett att de kan skapa flest tillfälliga boendeplatser för flyktingar från Ukraina. Bland annat har en gammal förskola gjorts redo för mottagande.

Nora kommun har uppgett att man har 248 boendeplatser just nu. En del av dessa platser är i gamla förskolan Soltunets lokaler. Att antalet boendeplatser skiljer sig åt bland länets kommuner tror Nora kommun beror på att man räknat olika.

– Instruktionerna verkar ha tolkats olika och det är väl därför det är olika siffror för olika kommuner, säger Sabina Elisson, servicechef på Nora kommun.

Örebro län och kriget i Ukraina

Nya besked

Under tisdagen fick dock kommunen nya besked från Migrationsverket, som nu gjort en bedömning av hur många boendeplatser som behövs i nuläget. I den finns inte Nora med som en kommun som uppmanas ha platser redo för omedelbar användning.

– Det vi fått just nu är att vi kan sätta lite ”time out” på den planeringen, säger Christina Landoff som är kommundirektör i Nora.

Hör mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet