Zandra Ahkoila är verksamhetschef för förskola i Örebro. Här börjar personalen bli allt mer pressad efter Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer. Foto: SVT

Förskolechefen: ”Kan snart inte garantera att alla avdelningar har öppet”

Publicerad

De nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten (FHM) skapar både stress och frustration bland förskolepersonal. Allt mer tid får läggas på att tolka regler och att argumentera med föräldrar, menar verksamhetschefen i Örebro som skulle vilja se en återgång till tidigare regelverk från FHM.

September månad som normalt är en ”sjuk”-månad på förskolorna har inneburit ännu mer stress för personalen i år med den pågående pandemin. Det konstaterar Zandra Ahkoila som är verksamhetschef för förskolorna i Örebro kommun.

– Det har varit en tuff månad för många i personalen som fått möta föräldrar som helt enkelt inte anser att de kan vara hemma mer. Som när de blir uppringda för att deras barn är sjukt på förskolan säger ”jag kan inte hämta nu” och låter bli att hämta sina barn. Många tar förstås fortfarande sitt ansvar och är hemma med barnen.

Coronaviruset i Örebro län

Ingen lättnad för personalen

Folhälsomyndighetens nya riktlinjer som började gälla under veckan har inte inneburit någon lättnad för personalen – tvärt om.

– Ju mer man försöker att sätta sig in i dem, desto fler frågor får man. Jag skulle önska att man gick tillbaka till riktlinjerna som gällde i våras när man sa att alla, oavsett yrke och ålder, skulle stanna hemma om man hade symptom. Det var enklare.

Kommer inte att kunna garantera öppethållande

Hittills har inga avdelningar behövt hållas stängda under pandemin men sjukdom bland personalen, allt från förkylning till det nya coronaviruset, gör att man nu börjat förbereda för åtgärder om man också skulle få ett klusterutbrott på någon avledning.

– Vi närmar oss en situation där vi inte kommer att kunna garantera att alla avdelningar alltid kommer att kunna ha öppet, avslutar Zandra Ahkoila.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer när någon i hushållet är konstaterat smittad:

De nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten innebär att om en vuxen i hushållet konstaterats vara smittad med covid-19 så ska andra vuxna i hushållet, så kallade hushållskontakter, också stanna hemma i karantän.

Med hushållskontakter avses personer som delat boende med den smittade någon gång under perioden som hen varit smittsam.

Det är läkare som beslutar om dessa förhållningsregler.

Förhållningsreglerna gäller som regel i sju dagar från provtagningsdatum för den smittade personen i hushållet. Om inga symtom utvecklats rekommenderas att hushållskontakten provtas efter fem dagar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar däremot att elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer samt gymnasiesärskolan, som fortsätter att gå i skolan.

Om en vårdnadshavare har konstaterad eller misstänkt covid-19, kan vårdnadshavaren transportera, hämta och lämna sina barn i förskolan, om det kan ske utan nära kontakter med andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet