Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Magnus Storm berätta mer om förslaget och vad det innebär. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Förslag om taxa för elsparkcykelföretag i Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli dyrare för företag att ha elsparkcyklar på Örebros gator. Enligt ett förslag kommer det kosta företagen 1000 kronor per cykel och år. Dessutom kan företagen få betala för bortförsel av felparkerade cyklar.

I Stockholm har en liknande taxa införts.

– Enligt den dialogen vi haft med Stockholms stad har det fungerat bra. Det kommer nog att fungera bra här med, säger Magnus Storm, trafikingenjör vid Örebro kommun.

elsparkcyklar i Örebro

Förslaget presenterades för tekniska nämnden på fredagen och i september kommer politikerna att fatta beslut i frågan.

I Örebro finns det tre företag som har elsparkcyklar i Örebro. Voi som är ett av företagen skriver ett i mejl till SVT att avgifterna inte löser de utmaningar som finns, och tar Malmö som exempel.

Den 1 september införs en lag som innebär att det blir förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor. Hos Voi finns en oro för hur lagen ska implementeras, eftersom företaget ser att det är brist på parkeringsplatser för elsparkcyklar.

I klippet kan du höra om hur Örebro kommun arbetar med att få fram parkeringsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elsparkcyklar i Örebro

Mer i ämnet