Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Grönlund på Örebro kommun försöker hitta en lösning tillsammans med elsparkcykelföretagen. Foto: Malin Gotlin / SVT och TTBild

Elsparkscyklar kan komma att portas från vissa gator

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun vill få mer ordning på elsparkcyklarna i stan. De parkeras ofta precis där den som använt den klev av och i takt med att det finns fler elsparkcyklar har klagomålen ökat. 

I början av sommaren etablerade sig ett tredje elsparkcykelföretag i Örebro. Ända sedan de första kom under 2019 har kommunen fått in klagomål. Främst handlar det om att sparkcyklarna lämnas på olämpliga platser och blockerar vägen för andra. Och nu vill kommunen se åtgärder från företagen.

– Vi håller på och jobbar med de här frågorna tillsammans med företagen, säger Peter Grönlund, enhetschef på park- och gata i Örebro kommun.

Örebro kommun vill bland annat inte ha sparkcyklarna på Köpmangatan, vid slottet eller för nära Svartån och kommunen hoppas se vissa åtgärder från företagen redan i höst.

Starta klippet för att höra mer om det.

Etablering i Karlskoga

Länge har elsparkcyklarna endast funnits i större städer, men för två veckor sedan placerades det ut ett gäng i Karlskoga. Och trots den korta tiden märker Christian Lekberg på park- och verkstadsenheten av att det är si och så med parkeringen av fordonen.

– Vi gör det vi kan för att hålla dem undan från gång- och cykelvägar, men det är ju bara de ställen vi ser som vi kan göra något åt.

Karlskoga kommun vill att elsparkcyklarna ska parkeras i bland annat cykelställ för att de inte ska stå i vägen för allmänheten. Dessvärre följer inte alla förare till elsparkcyklar rådet, men kommunen hoppas att det ska börja följas så att åtgärder inte behöver vidtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

elsparkcyklar i Örebro

Mer i ämnet