Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslaget: Så mycket ska p-böterna höjas i Örebro kommun

Förslaget: Så mycket ska p-böterna höjas i Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

I de centrala delarna av Örebro är det idag dyrare att betala för parkering en hel dag än att strunta i det och få böter. Men det vill tekniska förvaltningen ändra på och föreslår nu höjda bötesbelopp.

SVT Örebro rapporterade i september om att felparkeringsavgifterna i Örebros stadskärna är lägre än kostnaden för en hel dags parkering.

En hel dags parkering i stadskärnan kostar 420 kronor, medan boten för den som inte betalar är på 400 kronor. Kommunen höjde parkeringsavgifterna i början på året, men bötesbeloppen höjdes senast 2007.

Så mycket kan bötesbeloppet höjas

Kommunen har gjort en omvärldsbevakning och lämnat ett förslag till nämnden på hur mycket de tycker att bötesbeloppet ska höjas.

Förslaget säger att den som parkerar utan att betala ska få en bot på 700 kronor.

– Det är en stor höjning, det måste det bli. Felparkering kan inte ses i relation till något annat än parkeringsavgiften. Det måste vara betydligt dyrare att göra fel än att göra rätt, säger Anders Olsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Näst högst bötesbelopp i landet

Av de jämnstora kommunerna och storstäderna som man jämfört med i omvärldsbevakningen är det bara Stockholm som har högre bötesbelopp.

I Stockholm kostar det 900 kronor för den som inte betalat sin parkering, medan bötesbeloppet i Göteborg och Malmö är på 600 kronor. Genomsnittet i jämnstora kommuner är 462 kronor. Men det har inte varit avgörande, menar Anders Olsson.

– Man kan inte koppla det till vad det kostar i någon annan kommun utan man måste koppla det till våra p-avgifter och det måste svida i plånboken om man gör fel, säger Anders Olsson.

Kommer öka intäkterna med miljoner

I förslaget står det att de höjda bötesbeloppen kan öka intäkterna från parkeringsböter med upp till 9 miljoner kronor årligen.

Förslaget tar även upp eventuella konsekvenser och skriver bland annat att höjda böter kan leda till att parkeringsvakter kan få högre belastning i sin arbetsmiljö på grund av missnöjda felparkerare, att fler väljer externa köpcenter i stället för att handla i city, men också att fler kan komma att välja andra transportmedel än bil.

Förslaget ska tas ställning till av tekniska nämnden i november. Därefter ska kommunfullmäktige ta ställning till förslaget.

• Ej erlagd avgift: 700 kr (400 kr)*

• Parkeringsförbud: 900 kr (600 kr)

• Stannandeförbud: 1200 kr (1000 kr)

* Nuvarande bötesbelopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringsproblem Örebro

Mer i ämnet