Försörjningsbördan ökar – Färre ska försörja fler

Uppdaterad
Publicerad

De som arbetar kommer i framtiden att få försörja allt fler som inte arbetar. Försörjningsbördan väntas fördubblas de närmaste tjugo åren.

Fördubblingen är en demografisk utmaning de närmaste tjugo åren när en krympande andel i arbete ska försörja allt fler.

Örebro län

I Örebro län kommer Örebro och Lekeberg kommun klara sig bäst bland kommunerna medan Ljusnarsberg är den kommun som kommer få tuffast att klara den åldrande befolkningen.

Försörjningsbördan där år 2031 kommer vara 3,16. Det betyder att varje arbetande person i Ljusnarsberg förutom sig själv kommer behöva försörja drygt två personer till. Det är en ökning med drygt 11 procent mot idag.

Bäst i Örebro län kommer Örebro kommun att klara sig. Försörjningsbördan där år 2031 är 2,45. Det visar siffror som Statistiska Centralbyrån tagit fram åt SEB.

Västmanlands län

Skinnskatteberg är den kommun i Västmanland som kommer få tuffast att klara den åldrande befolkningen. Försörjningsbördan där år 2031 kommer vara 2,90. Det betyder att varje arbetande person i Skinnskatteberg förutom sig själv kommer behöva försörja nästan två personer till. Det är en ökning med drygt 14 procent mot idag.

Västerås kommun kommer att klara sig bäst. Försörjningsbördan där år 2031 är 2,47.

En mörk framtid

Örebro och Västmanlands läns problem med en ökad försörjningsbörda de närmaste tjugo åren delas med många andra län i landet.

Den växande andelen äldre gör att den arbetande befolkningen behöver försörja allt fler.

Särskilt problematisk kan en kommun anses ha när siffran överstiger 2,5. En försörjningsbörda över 3 definierar vi som extrem.

Om bara fyra år kommer det finnas över 100 kommuner i Sverige med en försörjningsbörda på eller över 2,5.

Och om 20 år är det över 200 kommuner som ligger på de nivåerna.

-Siffrorna är alarmerande. När försörjningsbördan ökar blir trycket på de gemensamma resurserna större. Mest kommer kraven öka på äldreomsorgen. En analys från Sveriges Kommuner och Landsting visar att kostnaderna för äldreomsorgen kommer öka med 50 procent fram till 2035, säger Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.