Foto: Kristian Åkergren/SVT

Första gången för Örebro Seriefestival

Uppdaterad
Publicerad

I dag, lördag, slog seriefestivalen upp portarna. På Kulturhuset i Örebro besöker tio serietecknare festivalen, bland annat Ellen Ekman som gör seriestrippen ”Lilla Berlin” i Metro, och Lasse Åberg som inviger evenemanget.

För några är första tanken när man nämner serier Tintin eller Fantomen, men serievärlden har fortsatt att utvecklats sedan ”Tintin i Sovjet” publicerades 1930. USA och Japan är fortfarande några av de största på området, och även Sverige sätter sina spår på seriemarknaden, vilket märks i dag på Kulturhuset som besöks av alltifrån serieteckarstudenter, cosplay-entusiaster och allmänt nyfikna.

– Det här är ett utmärkt tillfälle att belysa och lyfta fram serierna som konstform I Örebroregionen. Det har i princip aldrig varit några evenemang av den här digniteten i Mellanssverige, bortsett från i Stockholm och i Göteborg, säger Thomas Karlsson, projektledare för Örebro Seriefestival.

Thomas Karlsson. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Förändrad syn på serier

För drygt 50 år sedan instiftades Svenska serieakademin av journalisten Sture Hegerfors med syftet att ge serier högre ställning och bättre rykte i Sverige då de ofta kritiserades av kulturarbetare, lärare och psykologer.

Lasse Åberg inviger Örebro Seriefestival. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Och någon skillnad måste det ha gjort. Flera stora serietecknare i dag gör serier som med skärpa och humor kommenterar samhällsklimatet inom olika områden.

– Serier har ofta varit förknippat med något som man läser som barn. Men det har ju förändrats. Numera recenseras ju serier och fler vuxna läser dem, säger Thomas Karlsson.

Tidsspegling av eu-migranter

Sara Olausson som besöker festivalen på lördagen har uppmärksammats särskilt efter att hon var redaktör för serieantologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens” (2014) tillsammans med ett 30-tal serietecknare, bland annat Liv Strömqvist.

Hennes senaste seriealbum ”Det kunde ha varit jag” (2015) är en självbiografisk skildring av ett möte med den rumänska kvinnan Felicia som tigger på gatan.

Prisbelönad hipsterhumor

En annan av gästerna på Örebro Seriefestival är Ellen Ekman, som på bokmässan i Göteborg 2013 tog emot Stora Ponduspriset, Nordens största seriepris, för sin serie ”Lilla Berlin”. ”Lilla Berlin” har sedan januari 2013 gått som daglig seriestripp i Metro och skildrar hipsterkulturen i en storstad. I år tilldelades hon Svenska serieakademins kvalitetspris Adamsonstatyetten.

Ellen Ekman har nu släppt sitt femte seriealbum ”Lilla Berlin: Netflix och chill” (2016). Hennes serie ställs ut på ABF-huset och på söndag medverkar Ellen Ekman i ett samtal om serieskapande.

Ytterligare gäster är Jonas Darnell, tecknare av 91:an och Herman Hedning, Adrian Malmgren som gör den transinkluderande sci-fi serien Wicked Hero, David Lloyd, Joëlle Jones, Kim W Andersson, Ola Skogäng, Susanne Johansson, Yvette Gustafsson och Ilpo Koskela samt Svenska serieakademin med Sture Hegefors.

Örebro får seriebibliotek

Många har dykt upp och projektledaren Thomas Karlsson är positiv inför att intresset ska hålla liv i festivalen för framtiden.

Max Malmquist, Bryson Johnson och Kim Sandén säljer klassiska amerikanska serietidningar på mässan. Exempelvis Batman, The Avengers och Deadpool. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Det har varit en standing rotation av människor här, vilket är en framgång på det här evenemanget. Förhoppningen är att återvända med det här nästa år. Dessutom ska det ju öppna ett seriebibliotek i Örebro senare i år eller i början på nästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.