Foto: SVT

Högtiden för kvinnligt friande är här

Uppdaterad
Publicerad

Enligt traditionen är skottdagen en chans för kvinnor att fria. Och visst lever traditionen forfarande. Det märktes när SVT Örebro frågade några handlare på stan.

Idag är det ju inte vilken måndag som helst, utan skottdagen, som infaller vart fjärde år. Rent vetenskapligt är dagen till för att hålla ihop årstiderna med kalenderåret, för utan skottdag skulle de alltså glida ifrån varandra och till slut skulle vi fira jul i juni. Men dagen kan också bjuda på romantik genom att kvinnor friar.

Traditionen märks

Vid en blomsterhandel i Örebro får vi höra om en romantisk händelse på skottdagen för åtta år sen:

– Då kom det in en kvinna och köpte en, eller om det var tre rosor, och utanför stod det flera personer. Sen gick hon ut, gick ner på knä och friade till en man. Den bilden har satt sig på näthinnan, säger blomsterhandlaren Maria Ericsson med ett leende.

Fortfarande få kvinnor som friar

Att kvinnorna får gå ner på knä just på skottdagen är en gammal tradition. Numer är det ju självklart fritt fram att göra det vilken dag som helst, men få kvinnor verkar göra slag i saken – skottår eller ej.

– Jag tror ändå att tjejer och kvinnor vill bli friade till, säger Henrik Honk, guldsmed i Örebro.

– Jag skulle nog föredra att själv fria, säger han.

Några män ringmärks

I samtliga fyra guldaffärer vi besöker får vi höra att det är ovanligt att kvinnor kommer för att beställa förlovningsring. Oavsett när på året det är. Fast vi har också fått veta att några män kommer att få en speciell uppvaktning just idag.

– Det har kommit in ett par tre stycken tjejer som ska överraska sina män, säger Anna-Lena Norberg, butikschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer